Belföld

Elkaszálták az OVB-t

Megsemmisítette a legfelsőbb bíróság a Kubatov-hangfelvétellel kapcsolatos OVB határozatot, amely kimondta, hogy a Fidesz megsértette a választási eljárásról szóló törvényt.

Az Országos Választási Bizottság az MSZP kampányfőnökének és az MDF azóta már lemondott elnökének panasza nyomán vizsgálta azt a hangfelvétel, amelyen Kubatov Gábor pártigazgató fideszes aktivistáknak arról beszélt a pécsi polgármester választás kapcsán, hogy pontosan tudják, ki a városban a komcsi és ki a fideszes.

Miután a Fidesz részéről senki sem cáfolta a hanganyag hitelességét, így az OVB a mondatokat tényként kezelte. A bizottság az elhangzottak részletes vizsgálatát követően arra az álláspontra jutott, hogy a Fidesz jelenleg is rendelkezik az adatbázisában olyan személyes adatokkal, melyek a párt támogatói körén kívüli választópolgárok politikai preferenciáit tartalmazzák, akik aligha járultak hozzá, hogy véleményüket név szerint számon tarthassák.

Az erről szóló határozatot semmisítette meg ma a legfelsőbb bíróság, amely döntését azzal indokolta, hogy a jogi felelősség megállapítása csakis és kizárólag aggálytalan és kétséget kizáró bizonyítékokon alapulhat, amire ilyen rövid idő alatt lehetetlen szert tenni.

Az LB közleménye szerint az OVB nem volt abban a helyzetben, hogy döntése során a felvételen elhangzottak megvalósulását is minden kétséget kizáróan bizonyítottnak tekintse, ennek hiányában viszont el kellett volna utasítania a kifogásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik