Belföld

Tölgyessy: minden eldőlt

A Fidesz eddig soha nem látott mértékű felhatalmazást kapott az ország kormányzására, és bár még nem biztos a kétharmad, de nagyon valószínű - emelte ki az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában az alkotmányjogász.

Az országgyűlési választások első fordulójában gyakorlatilag minden fontos kérdés eldőlt – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A Fidesz eddig soha nem látott mértékű felhatalmazást kapott a kormányzásra, és bár a kétharmada még nem biztos, de nagyon valószínű. A pártnak hét-nyolc helyet kellene elveszítene, hogy a kétharmados többség ne legyen meg, amihez nagyon meg kellene változnia az ország hangulatának – ennek azonban egyelőre nyoma sincs.

Tölgyessy ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz Budapesten csak 46 százalékot ért el, amiből az önkormányzati választásokra sok elveszhet.

Ugyancsak eldőlt, hogy az MDF kiesett, ezzel pedig a pártnak valószínűleg vége, az újonc LMP pedig nem súrolta, hanem könnyedén átugrotta a parlamenti küszöböt.

Az alkotmányjogász nem számít visszalépésekre, mert a Fidesznek nem kell az MSZP támogatása, a pártok pedig még a helyüket keresik, és mindenki harcol mindenkivel.

Most biztosan a Fidesz-siker záloga, hogy gyakorlatilag nincs mögötte második párt, nem kell azonban hozzá sok idő, hogy felnőjön egy ilyen szerveződés, ami később akár törékennyé is teheti a kormányzást.

Az biztos, hogy a Fidesznek másképp kell majd politizálnia, mint ahogy eddig tette, hiszen három-négy hét múlva mindenkinek ő lesz az ellenfele, a Jobbik és a Fidesz között azonnal hatalmas harc kezdődik. Orbánnak eközben villámgyorsan döntenie kell, megmarad-e régi embereinél, vagy középre nyit a kormányalakítással.

A szocialisták vasárnap egy utolsó esélyt kaptak – értékelt Tölgyessy Péter. Az első fordulóban eldőlt az is, hogy a Jobbik regionális párt maradt, és látszik, hogy vezetői csalódottak – emelte ki Tölgyessy Péter. A párt Budapesten még harmadik sem lett, eredménye a fővárosban hasonlóan alakult, mint annak idején a MIÉP-é.

A szavazás zárásakor kialakult mizéria oka Tölgyessy szerint egy szokásos magyar típushiba volt. Ez a hercehurca biztosan nem kérdőjelezheti meg a választások hitelességét, mert óriásiak a különbségek, de rávilágított a magyar bajokra – tette hozzá Tölgyessy Péter a 180 percben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik