Belföld

Kétharmadot kapott a Fidesz

Szűk kétharmados többséget szerez a Fidesz –KDNP-szövetség a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint. Az MSZP a második, a Jobbik a harmadik legerősebb párt, míg az LMP éppen bejut, az MDF pedig éppen kiesik az Országgyűlésből. Egyetértés van a közvélemény-kutatók között.

A Fideszt 56, az MSZP-t 19, a Jobbikot 15, az LMP-t 5, az MDF-et pedig a polgárok 4 százaléka támogatta – áll a Duna Televízió megbízásából a Századvég által készített felmérésben, melynek során szombaton háromezer embert kérdeztek meg telefonon. A mintavétel nagynak számít, általában ezerfős mintán végzett közvélemény-kutatásokat olvashatunk a lapokban. Ha a felmérés helyes, a Fidesz 260, az MSZP 66, a Jobbik 47, az LMP pedig 13 képviselőt küldhet az új Országgyűlésbe.

Ezzel összecseng a Szonda által a köztelevízióban ismertetett felmérés is, amely szerint a Fidesz 57, az MSZP 19, a Jobbik 15, az LMP 5,5, az MDF pedig 3 százaléknyi listás szavazatot szerzett. A Szonda arra vállalkozott, hogy vasárnap elnyert mandátumokat számszerűsíti, így a Fidesz 237 mandátumot szerzett, ebből 142 egyéni körzetben kap mandátumot a párt politikusa az első fordulóban. Az MSZP most 28, a Jobik 22, az LMP pedig 4 mandátumot kap ma.
Kétharmadot kapott a Fidesz 1A Nézőpont kicsit kevesebb százalékot jósol a Fidesznek, és kicsit többet az MSZP-nek: szerintük a Fidesz 54, az MSZP 20, a Jobbik 17, az LMP 6, és az MDF 3 százalékot kapott.

A Medián magabiztos Fidesz-kétharmadot jósol. Szerintük a Fidesz 58 százalékot, az MSZP és a Jobbik 17-17 százalékot, az LMP pedig 5 százalékot szerzett, míg az MDF a szavazók 2 százalékának szimpátiáját élvezi. Így a Fidesznek szerintük 270, az MSZP-nek 55, a Jobbiknak 49, az LMP-nek pedig 12 mandátumot prognosztizálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik