Belföld

Így telt a választások első fordulója

Ilyen volt a választás eső fordulója élő

[00:25] – Túl vagyunk az első fordulón

Negyed egy körül a legtöbb pártnál véget ért az eredményváró rendezvény formális része. A Vörösmarty téren a Fidesznél hatalmas buli kezdődött az elsöprő győzelem hírére. A téren hírességek is feltűntek például Andy Vajna hollywoodi producer és az ősmagyar ruhába öltözött Pataki Attila is. Az LMP szimpatizánsai az Instantban folytatták az éjszakát, a színpadon Schiffer, Karácsony, Jávor és még talán más is a vezetésből, rengetegen voltak alig lehetett megmozdulni – írta tudósítónk. Fentről sárga LMP-s labdákat szortak a tömegre. A Jobbik hívei a Sportmaxban ünnepelték az eredményt, a hírek szerint azoban, a siker ellenére felemás volt a hangulat.

Köszönjük a POLICITY csapatának a helyszíni tudósítást!

[00:18] – Interjú Lendvai Ildikóval

Policity: Milyen ellenzék lesz az MSZP?
Lendvai Ildikó: Tartalmilag fogják megítélni a törvényjavaslatokat,az alapján, hogy az elvek hogyan tudnak érvényesülni,a programjukban lefektetett elvek fognak döntő szerepet játszani.
Policity: Mit gondol erről a törvénymódosításról, ami a kampánycsend elhúzódását okozta?
Lendvai Ildikó: „Vissza lehet élni vele”,de nem feltétlenül rossz szándékkal hozták meg
Policity: Milyen „megoldást” javasol, hogy a jövőben ne forduljon elő ilyen újra?
Lendvai Ildikó: A választópolgárok „plussz mozgósítását”, a választóhelyek növelését.

[00:10] – Mesterházy gratulált Orbánnak

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje megköszönte a választópolgároknak, hogy elmentek szavazni, azoknak különösen akik őket támogatták. Gratulált azoknak a pártoknak, akik bekerültek a parlamentbe.

„Ma új időszak kezdődik Magyarország történelmében. A magyar választásokon arról is döntöttek, hogy az MSZP az ellenzék legerősebb pártja lett” – mondta Mesterházy.

Telefonon beszélt Orbán Viktorral és gratulált neki. Arra kérte: ne a nemzet megosztására vagy listázásra használja a hatalmát, hanem arra, hogy Magyarország „virágzó egységes nemzet legyen”. Hozzátette: bárhol, bármikor, bármilyen körülmények között várja Orbánt miniszterelnöki vitára. Véleménye szerint a második forduló arról szól, hogy milyen erős kontrollja lesz a Fidesznek.

[23:53] – Folytatódik a buli a Vörösmarty téren

A téren folytatódik a koncert, az emberek önfeledten szórakoznak, élvezik a sikert. A sajtóhelyiségben lassan befejeződik a munka, bár többen a Fidesz, éppen zajló elnökségi ülésének végét várják – jelentette tudósítónk.

[23:39] – Orbán Viktor: megrendítő változást akar Magyarország

Orbán Viktort, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét hatalmas ováció fogadta, mikor lement az emberek közé. Orbán szerint nem a Fidesz nyert, hanem az emberek. A magyarok megmutatták, hogy felülemelkedtek a tehetetlenségen – mondta a pártelnök. „Emelt fővel járhatunk ezután, a magyarok ugyanis megmutatták a világnak, hogy jó magyarnak lenni” – tette hozzá.

Magyarország polgárai mély megrendítő változást akarnak, a velük szembeni elvárások is történelmi jelentőségűek – mondta Orbán Viktor. „De nem fogunk visszarettenni csak azért, mert a kihívás óriási számíthattok ránk! Ott kell lenni két hét múlva is a második fordulóban!” – zárta beszédét a Fidesz elnöke. Bővebben >>>

[23:17] – Vona: folyamatosan erősödik a Jobbik

Vona Gábor, a Jobbik elnöke hatalmas taps kíséretében érkezett a pulpitusra. Sok várakozás után vége a Gyurcsány-Bajnai időszaknak – mondta. A választási eredmény bíztató, hiszen olyamatosan erősödik a Jobbik, de a rágalomhadjáratnak volt eredménye, voltak, akiket ez eltántorított – tette hozzá. Vélemény szerint a magyarok kétharmada jobbikos. Ez a nap nemzeti áttörés napjaként vonul majd be a történelembe – mondta Vona Gábor.

„Minden ami a nemzet érdeke, azt meg fogjuk szavazni, de minden ami a nemzetnek nem érdeke, betonfalat vonunk elé” – zárta beszédét a Jobbik elnöke.

[23:12] – Lemondott Dávid Ibolya

Dávid Ibolya az MDF sajtótájékoztatóján elismerte felelősségét, és bejelentette lemondását. „Ma sírni kell, a holnap az elemzésé, a holnapután pedig az újrakezdésé” – adott hangot csalódásának. Súlyos vereségnek titulálta a választásokon elért eredményt, amit jórészt a kampány körülményeinek tulajdonított: nem beszélhettek a programjukról, nem szólhattak a választóikhoz, mert a bírósági beadványokkal kellett foglalkozniuk, és közben vége lett a kampánynak.

[23:08] – Sólyom: nem befolyásolja a botrány a végeredményt

Sólyom László köztársasági elnök megköszönte a magas részvételi arányt főleg azoknak, akik órákig várakoztak. „Megtörtént az akaratnyilvánítás, ez fogja meghatározni a négy évet”, és ezt nem fogják befolyásolni a mai technikai problémák. Egyértelmű és széles támogatást kapott a győztes párt, amelynek óriási felelőssége és a feladatok is nagyok, amelyeket meg kell oldani – mondta Sólyom László.

[23:01] – Lendvai: voltak-e Kubatov-szavazók?

Lendvai Ildikó megköszönte mindenkinek, aki élt választójogával. Megemlítette a választás szokatlanságát, és követelte a választások és a választási törvény vizsgálatát, „Kubatov-szavazókról” is beszélt. Lendvai leszögezte: az MSZP az ellenzék legerősebb pártja lesz, demokratikus kontroll legyen. ,,Egy párt veszíthet választást, de az ország nem” – mondta a pártelnök. Az MSZP-nek van programja – hangsúlyozta, ezzel a Fideszre utalt, amely sokáig nem hozta nyilvánosságra a sajátját.

[22:53] – Csoda és sírás az LMP-nél

Schiffer András, az LMP listavezeője köszönetet mondott mindenkinek a kampányban való részvételért, az elmúlt évek munkájáért. Nagyon nehéz volt az idevezető út, de a csoda bekövekezett – mondta. Beszéde alatt az LMP listavezetői mögötte álltak a színpadon, majd a végén együtt skandálták, hogy: folytatjuk. A végén összeölelkeztek, a folyosón többen sírva fakadtak – írja Policitys tudósítónk.

[22:47] – Itt az első forduló végeredménye!

A leadott szavazatok 99,01 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma az Országos Választási Bizottság adatai szerint.

1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 87, területi lista: 87, összesen: 174, a parlamenti mandátumok aránya: 45,08 százalék.
2. MSZP: egyéni választókerület: 0, területi lista: 28, összesen: 28, a parlamenti mandátumok aránya: 7,25 százalék.
3. Jobbik: egyéni választókerület: 0, területi lista: 26, összesen: 26, a parlamenti mandátumok aránya: 6,74 százalék.
4. LMP: egyéni választókerület: 0, területi lista: 5, összesen: 5, a parlamenti mandátumok aránya: 1,30 százalék.

Összesen: egyéni választókerület: 87, területi lista: 146, összesen: 233, a parlamenti mandátumok aránya: 60,36 százalék.

A 386 fős Országgyűlésben a választások első fordulója után a betöltött képviselői helyek száma 233, a betöltetlen mandátumok száma 153.

[22:41] – Fidesz: kivizsgáljuk a helyzetet

“A Fidesz megkeresi a felelőst, kivizsgálja a helyzetet” – felháborítónak nevezte a kialakult helyzetet Cser-Palkovics András a Fidesz helyettes szóvivője. Olyan politikát fog a Fidesz folytatni ami az emberekről szól, mondta miközben azoknak, akik végigvárják a szavazás befejezését köszönetét fejezte ki — jelentette tudósítónk.

A Magyar Televíziónak nyilatkozva Szíjjártó Péter szóvivő ezzel szemben kijelentette: most fontosabb a kialakult botrány felelőseinek keresésénél, hogy kik mellett tették le voksukat az emberek.

[22:37] – Itt a listás végeredmény

1. FIDESZ-KDNP (52,77 százalék, 2.659.974 szavazat)
2. MSZP (19,29 százalék, 972.119 szavazat)
3. Jobbik (16,71 százalék, 842.306 szavazat)
4. LMP (7,42 százalék, 373.957 szavazat)
5. MDF (2,65 százalék, 133.712 szavazat)
6. CM (0,90 százalék, 45.161 szavazat)
7. MUNKÁSPÁRT (0,11 százalék, 5.537 szavazat)
8. MSZDP (0,08 százalék, 4.031 szavazat)
9. ÖP (0,05 százalék, 2.645 szavazat)
10. MIÉP (0,03 százalék, 1.264 szavazat)

[22:35] – CM: sajnálják, hogy elmaradt a kíváncsiság

“Meglepetésként léptünk be, ez a hat hét annyit mutatott, hogy a kiváncsiság elmaradt, pedig nagyon sokan vagyunk, várjuk hogy többet nyilatkozzanak rólunk, hiszen ma még meg sem lettünk említve” – ezt nyilatkozta Seres Mária a Civil Mozgalom kampányváróján.

Hosszútávon szeretnénk jelen lenni, bennünk meglátták az emberek ami 20 éve hiányzik a parlamentből – mondta a pártelnök.

“Szerettünk volna megemlékezni a költészet napjáról, de ehhez már késő van! Örülünk, nem vagyunk szomorúak, bár ott van a bánat, hogy az elmúlt hat hétben nem jelenhettünk meg annyira, mint a többi párt. Minden jelöltünk a saját eszközét használta, erre vagyunk a legbüszkébbek, egy igazi család jött össze. Készülünk a továbbiakra is, és bízunk benne, hogy ott lehetünk továbbra is. Körülbelül 5000 szavazat hiányzott az 1%-hoz. Adjunk egy tapsot a szavazóknak, és reméljük, hogy tudják, hogy nem vesztek el ezek a szavazatok!” – mondta Seres Mária.

[22:31] – Balczó: a Fideszt is tudnánk támogatni

A Jobbik eredménye 17 százalék körül lesz, így az MSZP-vel azonos fajsúlyú párt lettünk – mondta Balczó Zoltán az MTV-nek. Meg kellett vívni ezt a választási küzdelmet, a felhatalmazással a parlamentben élni fogunk tette hozzá a Jobbik EP-képviselője. Balczó szerint minden olyan javaslatot támogatnak majd, ami a magyar nemzet érdekeit tükrözi, így a Fidesz erre irányuló kezdeményezéseit is. Vona Gábor pártelnök fél óra múlva fog beszélni.

[22:21] – Az izgalom a tetőfokára hág a Vörösmatyn

“Az OVB döntése hallatán felbolydult a sajtóközpont; a munkatársak borospoharaikat és szendvicseiket hátrahagyva térnek vissza állásaikba” – jött a hír a Fidesztől.

[22:17] – Végre! Beindítják a tájékoztatási rendszert!

AZ OVB 6:5 arányban 22.15-kor támogatta, hogy az OVI beindítsa a tájékoztatási rendszert. Fél óra mire beindulhat az adatok áradása.

[22:16] – Amerikai nagykövet az LMP-nél

“Itt volt az amerikai nagykövet a hírek szerint, egy irodába mentek be Schiffer András listavezetővel” – írja tudósítónk.

[22:12] – Feszült várakozás a Fidesznél

A sajtótól elszeparálva várakozik a Fidesz több jelentős politikusa, országgyűlési és EU-s képviselője a Vörösmarty téri irodaház New Yorker fölötti termében. Átellenben a tudósítók egyre fáradtabbak, lankad a figyelem, csak a TV előtt nem szűnik a csoportosulás – néha feltűnik köztük Cser-Palkovics vagy Szíjjártó, de egyikük sem nyilatkozik – írja Policity Máté a Fidesz eredményváróról.

[22:09] – Facebook-poén is van már a választásról

Egyre többen csatlakoznak a Facebookon az “elöbb lesz ennek a csoportnak 10 000 tagja, mint választási eredmény” című csoporthoz – írta egyik Policityis tudósítónk.

[22:07] – Megérkezett Dávid Ibolya és Bokros Lajos az MDF-hez

Felmentek a székház második emeletére, nem mondtak senkinek semmit – írja tudósítónk.

[22:00] – A sajtósok vannak legtöbben a Jobbiknál

Tudósítónk szerint számban utánuk a Gárda tagjai jönnek végül a szimpatizánsok. Unatkoznak a résztvevők, pár százan lehetnek. A jobbikos politikusok közül egyedül Duró Dórát lehet látni a helyszínen.

[21:57] – Szegeden vége van

Véget ért a szavazás Szegeden. Az utolsó szavazó is bedobta a szelvényét fél tíz után öt perccel.

[21:54] – Hajnalig is elhúzódhat a szavazás a XI. kerületben

Hétfő hajnal 3 óráig eltarthat a főváros XI. kerületének 19-es számú választókörében igazolással történő voksolás a helyi választási bizottság egyik munkatársa szerint, aki az MTI tudósítójának vasárnap este fél tízkor azt mondta: még több százan várnak a voksolásra.

[21:50] – 54 – 19 – 16 – 6,7 – 2,32

A szavazókörök delegáltjaitól származó információk szerint húsz százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 54 százalékkal vezet, az MSZP 19, a Jobbik 16, az LMP 6,7, az MDF 2,32 százalékon áll

[21:48] – Indulhatnak végre az eredmények?

Az Országos Választási Iroda vezetője azt javasolta az OVB ülésén, hogy indítsák el az eredmények összesítését.

[21:46] – Értetlen Fidesz

A Fidesz nem érti, hogy miért kell az embereknek sorban állniuk, hogy miért nem lehetett zavartalanul megoldani a szavazást – nyilatkozta Havasi Bertalan, a Fidesz sajtófőnöke vasárnap. A párt azt sem érti, hogy az Országos választási Bizottság miért nem közölte időben, meddig tart a kampánycsend.

[21:39] – Csúszik a Fidesz elnökségi ülése

Csúszni fog a Fidesz 23 órára tervezett elnökségi ülése, a kampánycsenddel kapcsolatos történések miatt. A tagok közül többen még saját egyéni választókerületükben vannak, és ott figyelik az eseményeket.

Navracsics Tibor frakcióvezető például még Veszprémben, Kósa Lajos alelnök Debrecenben, Pokorni Zoltán alelnök a főváros XII. kerületében tartózkodik, Kövér László választmányi elnök – aki egyébként nem indul egyéniben – pedig Pápán. Orbán Viktor pártelnök már megérkezett az V. kerületi választási központba

[21:37] – OVB: 1000-2000 vár még, hogy voksoljon

Azért van a botrány, mert sokan csinálták 2006-ban, hogy első fordulón szavaztak valahol, ahol el is dőlt az egyéni jelölt, és második körben pedig átkérték magukat egy másik helyre, ahol volt második forduló, és így kétszer szavazhattak. Most pedig egy szavazókörben lehet csak szavazni helyenként. Ha percenként szavaz valaki, akkor sem lehet 12 órában lezavarni.

1000-2000 ember vár még országszerte, hogy leszavazzon – jelentette tudósítónk. Bizonytalan, mikorra érnek a sor végére.

[21:32] – LMP: eljárt az idő a kampánycsend intézménye felett

Karácsony Gergely az LMP kampányfőnöke csúfós malőrnek nevezte a választási szervek teljesítményét, és a demokrácia hőseinek azokat ,akik még most is sorban állnak. Hozzátette: tartsanak ki, mert fontos a részvétel. Véleménye szerint eljárt az idő a kamánycsend intézménye fölött, ma már van net, sms, és el kell gondolkodni, hogy a következő választáson már ne legyen.

[21:28] – Lövétei: kis problémából nagy

Lövétei István alkotmányjogász szerint hibázott az OVB, amikor több órával meghosszabbította a hét órakor lejáró kampánycsendet vasárnap este. Mint mondta: a testület ezzel egy kis problémából nagyot csinált.

[21:20] – Szellőztetős vaklárma az MSZP-ben

A földszinti nagyterem előtt egy sávban lezárták a területet mire a sajtósok odaözönlöttek. De ,,csak szellőztetnek” – a sáv mögé senkit nem engednek – írja tudósítónk.

[21:18] – Kósa: mondjon le mindenki! – REAKCIÓK!

Lemondásra szólította fel az Országos Választási Iroda (OVI) és az Országos Választási Bizottság (OVB) vezetőit és nem pártok által delegált tagjait a választások után Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere a cívisvárosban tartott vasárnap esti rendkívüli sajtótájékoztatóján. Bővebben >>>

[21:16] – Buli a Vörösmarty téren

Több ezren buliznak a Fidesz eredményváróján: a téren buli hangulat van, mindenki táncol, kint Cher és más külföldi slágerek szólnak, a megkérdezettek kortól függetlenül végig maradnak, amíg nincs meg az eredmény, a gyerekek zászlót lengetnek – mondja a Policity-csapat tagja.

[21:12] – “Hajrá MSZP!” a Jobbikon

Tudósítónk jelenti, hogy a Sportmax sportcsarnok lelátójának tetején egy 40-es részeg forma azt ismételgeti kiabálva, hogy “Hajrá MSZP!”.

[21:09] – Az M1-en Bubamara megy

Boban Markovic űzi az unalmat a köztévén ismét…

[21:03] – Nem olcsó a kaja Fidesznél

A Fidesz sajtóközpontjában a tudósítók, technikusok jobb híján átugranak egy-egy hamburgerért a közeli Burger Kingbe. A helyszínen egyébként 400 forint a falatnyi, ám elegáns fogadásokat idéző szendvics, 250 a fideszes zsíroskenyér, a rétesért egy 500-ast is elkérnek a büfében – “Hol itt a nagyvonalúság egy kétharmados győzelemre készülő pártnál?” – tette fel a költői kérdést egy kolléga a gyorsétterem pénztáránál állva.

Ezzel szemben a Civil Mozgalom emberei nagy szeretettel és törődéssel látják el a sajtósokat. Hamarosan kávéval, később pedig vacsorával szolgálnak majd.

[20:53] – Morcos és derűs rendőrök

Tudósítóink jelenetették, hogy az LMP-nél szolgálatot teljesítő rendőrök elhajtották a fényképészeket, ezzel szemben a Jobbiknál szívesen kamera elé állnak, még pózolnak is.

[20:44] – Jogszabályellenes az OVB döntése?

Immár az OVB több tagja is értelmetlennek nevezte a kampánycsend meghosszabbítását, amit Kéri László politológus az ATV-ben ellentétesnek tartott a törvény szellemével. A Szabadság Kör alkotmányjogásza szintén úgy vélte, az OVB nem hosszabbíthatta volna meg a kampánycsendet.

[20:26] – “Nem az OVB hibája”

Halmai Gábor az Országos Választási Bizottság tagja, azt mondja fenntartják a kampánycsendet, és nem változtatják meg a döntésüket. Leszögezte: a törvényhozók hibája, hogy feltorlódtak az emberek az igazolásos szavazókörökben nem a Választási Bizottságé. Folyamatosan vitáznak a tagok.

[20:20] – Seres Mária kislánya dobja fel a sajtósokat a CM-nél

Táncol és majdnem “lebontotta” az ideiglenes stúdiót. Az egyik jelölt kutyája is ott sertepertél, Civil Mozgalmas nyakörvvel sérti a kampánycsendet.

[20:17] – Nyoma sincs a botránynak az OVB-nél

Az Országos Választási Irodában 6 óra óta változatlan a helyzet: kivetítő és az asztalok körül ülő emberek nem tükrözik a botrányt, amit a szavazás kitolódása okoz.

A belső teremben a Választási Bizottság folyamatosan ülésezik, és annak ellenére,
hogy be lehet menni, semmi információt nem lehet leszűrni a beszélgető, telefonáló vagy hírműsort néző bizottsági tagok láttán. Sajtósok, bámészkodó civilek várnak bármilyen újdonságra, hiába – írja a Policity tudósítója a Hír24-nek.

A választási helyszínekről a Policity csapata tudósítja élőben a Hír24-et április 11-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik