Belföld

Kukába dobná a új törvényt a Fidesz

Ígéretük szerint azonnal felfüggesztik az alkalmi munkavállalásról szóló jogszabályt, ha kormányra kerülnek.

Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: amelyik gazdálkodó betartja az április 1-jén hatályba lépett törvényt, az tönkremegy, mert 30 százalékos közteherrel egyetlen európai országban sem sújtják a mezőgazdasági alkalmi munkavállalást. A Fidesz, kormányon az első adandó alkalommal egy teljesen új törvényt fog megalkotni.

Emlékeztetett: a jelenlegi törvénnyel megszüntették az úgynevezett zöld- és kékkönyv rendszerét, és egy kötelező szerződéses típusú munkakapcsolatot rendeltek el. Szólt arról is, hogy leszűkítették az idénymunka lehetőségét a mezőgazdaság, a ház körüli munkák és az idegenforgalom területére, vagyis nem lehet idénymunkást alkalmazni például az építőiparban, a vendéglátásban és a személyi szolgáltatást nyújtó vállalkozásokban sem.

Közölte: általános adózási szabályokat vezették be a kifizetett bér után az alkalmi munkavállalás esetében, ami 62,5 százalékos közterhet jelent, ez alól csak a mezőgazdasági, valamint a ház körüli alkalmi munkavégzés a kivétel.

Font Sándor rámutatott egy olyan problémára is, hogy „elfelejtették” előállítani a jelenléti íveket, amit a törvényben foglaltakat részletesen szabályozó kormányrendelettel próbáltak megoldani. Hozzátette: több százezres azoknak a köre, akiket érint az alkalmi munkavállalás megtiltása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik