Belföld

Változásokkal köszönt be az április

Életbe lép a döntési moratórium második szakasza, illetve könnyebb lesz az alkalmi munkavállalóknak.

Április 1-től lép hatályba a döntési moratórium második fontos, a pénzügyi kötelezettség-vállalásokról szóló eleme – jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő. A kincstárnokok a következő kormány hivatalba lépéséig csak a közfeladatok zavartalan ellátásához nélkülözhetetlen kötelezettség-vállalásokhoz járulhatnak hozzá. Ettől csak akkor lehet eltérni, ha a döntéshez a kormány is hozzájárul.

Csütörtöktől megváltoznak az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai: az alkalmi munkavállalói könyvet egy úgynevezett egyszerűsített munkaszerződés váltja fel, az 5 napot meg nem haladó alkalmi munka esetében pedig a munkaszerződést nem kell írásba foglalni, elegendő szóban megkötni, illetve a foglalkoztatást elektronikusan jelenteni az APEH felé. A bejelentést egyes esetekben, mint például a háztartási munka, illetve a növénytermesztési idénymunka esetén, telefonon keresztül is meg lehet tenni.

A növénytermesztési idénymunkára még kedvezőbb szabályok vonatkoznak április 1-jétől: ezekben az esetekben a munkaszerződést akkor kell megírni, ha azt a dolgozó kéri, illetve ha egybefüggő időtartama a 30 napot meghaladja.

Április 1-től lehet visszaigényelni a 2010. január 1. és február 18. között elvégzett eredetiségvizsgálat díját is a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól.

Életbe lép az egészségügyi bírság intézménye, amit az ÁNTSZ szabhat ki.

A közbeszerzési értékhatárt meghaladó magánberuházások esetében is alkalmazni kell majd a fedezetkezelő intézményét, amely garantálja, hogy a beruházáshoz szükséges fedezet az építkezés megkezdésekor megvan.

Elsejétől informátori díjat kaphatnak azok, akik kartellezés esetében nélkülözhetetlen bizonyítékot szolgáltatnak a Gazdasági Versenyhivatalnak.

Módosul a Büntető Törvénykönyv: a foglalkozástól eltiltás esetköreit kibővíti egy harmadik csoporttal, amely szerint foglalkozásától el kell tiltani azt, aki a közélet tisztasága elleni bűncselekményt foglalkozásának felhasználásával, szándékosan követi el. A módosítás felemeli a vesztegetés büntetési tételeit is.

Április 1-jétől a Vám és Pénzügyőrség ellenőrzi a fémtelepeket, az illegális telepeket pedig felszámolják.

Ekkortól lép életbe az a szabály is, amely szerint a gépjármű károsodása esetén a biztosító köteles előzetes kalkulációt készíteni az általa téríthető helyreállítási költségekről, kiadásokról és az értékcsökkenésről. A biztosító a kár helyreállításához szükséges költségek összegét csak akkor térítheti meg ezentúl, ha a károsult által bemutatott számla tartalmazza a jármű szereléséhez szükséges munkák megnevezését, anyagköltségét és díját, és a számvitelről szóló törvény előírásainak is megfelel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik