Belföld

Amerika Magyarországra hivatkozik

Világviszonylatban is példaértékűnek nevezték az amerikai szenátus Magyarországon tartózkodó delegációjának tagjai Magyarországnak a gazdasági válság kezelésében elért eredményeit - közölte a kormányszóvivői iroda szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint Korányi Dávid, a Miniszterelnöki Hivatal kül- és biztonságpolitikai szakállamtitkára, Bajnai Gordon miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója szombaton fogadta az Egyesült Államok szenátusának delegációját. A szenátus költségvetési, valamint külügyi bizottságainak tagjai közül a Demokrata Párt képviseletében Byron Dorgan és Kent Conrad (Észak-Dakota), a republikánusok képviseletében Thad Cochran (Mississippi), Judd Gregg (New Hampshire) és John Barrasso (Wyoming) érkezett Magyarországra. A szenátorok a Koszovóban állomásozó amerikai katonákat látogatják meg, Budapesten átutazóban töltenek egy napot.

A kormányszóvivői iroda közleménye szerint Korányi Dávid tájékoztatatta a delegáció tagjait Magyarországnak a pénzügyi válság elleni küzdelemben elért eredményeiről és az ország gazdasági helyzetéről. Az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatokat értékelve hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokat stratégiai szövetségesünknek és kiemelt külgazdasági partnerünknek tekintjük – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a szenátorok elismerésüket fejezték ki Magyarország gazdasági válság kezelésében elért eredményei kapcsán, az ország teljesítményét nem csak régiós összefüggésben, hanem világviszonylatban is példaértékűnek nevezték. A szenátorok üdvözölték, hogy Magyarország az Európai Unió soros elnökeként is központi kérdésként kívánja majd kezelni a transzatlanti kapcsolatokat, a számos területen kiváló együttműködés továbbfejlesztésében érdekelt, különösen az energiabiztonság és a Nyugat-Balkán stabilizálásának és integrálásának terén.

A szenátorok a magyar belpolitika alakulásával kapcsolatban aggodalmuknak adtak hangot a hazai szélsőségek megerősödése kapcsán – olvasható a kormányszóvivői iroda közleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik