Belföld

Javulást várnak a Fidesztől

A nagyobb szavazási hajlandóságot mutató választópolgárok körében a Fidesz fölényes győzelmétől az ország dolgainak javulását várják a legtöbben - derül ki a Tárki reprezentatív kutatásának eredményeiből.

A Fidesz nagyarányú győzelme (ha egyedül alakíthatnának kormányt), illetve a kétharmados arány megszerzése esetén is az ország dolgainak javulását várók aránya jelentősen magasabb, mint a romlást váróké: a nagy mértékű győzelem esetén 52%-nyian javulást várnak, 29%-nyian a romlással számolnak. A kétharmados többség megszerzésétől a helyzetet értékelő lakosság 50%-a javulást, 31%-a romlást prognosztizál az ország helyzetében.

A Tárki adatai szerint akik úgy nyilatkoztak, hogy biztosan elmennek szavazni április 11-én, azok körében az átlagosnál magasabb azok aránya, akik szerint a Fidesz győzelme esetén javulna az ország helyzete, akik pedig biztosan nem vesznek részt a választásokon, azok pedig inkább a helyzet romlását prognosztizálják. A választási hajlandóság csökkenésével nő a semleges választ adók aránya, akik sem javulást sem pedig romlást nem várnak a Fidesz jelentős győzelmétől.

A pártszimpátia hatása a választási hajlandóságnál erősebben megosztja a lakosságot. Értelemszerűen eltérően gondolkodnak a párt győzelmétől az egyéb politikai szervezetek szimpatizánsai.

A Jobbik erős parlamenti ellenzéki szerepét a Fidesz szimpatizánsok inkább romlásnak mint javulásnak gondolják. Az MSZP hívek számára az MDF parlamentbe kerülése a folyamatok várható kimenete szempontjából érdektelen, de nagy eltérést az SZDSZ (összességében inkább romlást) és az LMP (összességében inkább javulást) bekerülésétől sem várnak.

A Fidesz és a Jobbik szimpatizánsai egyformán gondolkodnak az MDF és az SZDSZ parlamentbe kerülésének a folyamatokra gyakorolt hatásáról. Úgy gondolják, hogy romlást hozna a két párt parlamenti jelenléte, különösen az SZDSZ-é. Ugyanakkor egyik csoportnak sincs kialakult véleménye az LMP parlamentbe kerülésének várható hatásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik