Belföld

Hallgatnak kollégái a volt csepeli kapitányról

Inkább nem mondanak semmit a volt csepeli rendőrkapitányról a kollégái. Az iskolai kettős gyilkossággal kapcsolatban tett vallomása mindenesetre már nyilvánosságra került.

Az fn.hu értesülései szerint a korábbi csepeli rendőrkapitány, Császár Mihály egykori kollégái is megdöbbentek, hogy Császár – sajtóértesülések szerint – több bűnügy gyanúsítottjával is ennyire közvetlen viszonyban volt.

Beszédes, hogy az ügyben Császár kollégái és volt főnökei sem akarta nyilatkozni. Vágó Imréné, aki a kétezres évek elején vezette a csepeli kapitányságot, elfogultság miatt nem kommentálta utódja ügyeit, Sándor István pedig kollegiális szolidaritásból tekintett el a nyilatkozattól.

Császár a csepeli kitérője előtt a XIII. kerületben dolgozott, ahol a napokban botrányba keveredett Kiss Ernő volt a főnöke.

Bár Tóth Mihály, Csepel polgármestere is rendszeres munkakapcsolatban állt Császárral, most közleményben jelezte – Orosz Ferenc alpolgármesterrel együtt – hogy a csepeli kettős gyilkosságot követő büntető eljárás jogerős lezárásáig a nyomozás, az ügyészi vádemelés és a bírósági tárgyalás sikere érdekében nem kíván sajtónyilatkozatot adni.

“Félrevonult velem”

Közben a Blikkben megjelent Császár hétoldalas tanúvallomása, amit a kettős gyilkossággal kapcsolatban tett. Ebből kiderül, hogy a volt kerületi főrendőr valóban találkozott a tragédia délelőttjén a későbbi áldozattal.

„Taki bácsi félrevonult velem, és azt mondta négyszemközt, hogy baj van Demével. Szerelmes, elbassza az iskolát. Én még kérdeztem is tőle viccesen, mi van, irigy vagy? Ekkor ő komolyra fordította a szót, és azt tűnt ki a hangjából, hogy foglalkoztatja a helyzet” – áll a jegyzőkönyvben.

„A gyilkosság napján délelőtt járt nálam Takács József, talán tíz óra körül. Elmondta, hogy kirúgta Demét, továbbá hogy Tamás is megy. Megkapta tőlem annak a volt körzeti megbízott rendőrnek az önéletrajzát, akit én már korábban ajánlottam Tamás távozása kapcsán. Demével kapcsolatban elmondta, hogy Deme ellen feljelentést szándékozik tenni. Sikkasztás miatt, mert úgy tűnik, hogy két-három millió forinttal nem tud elszámolni. Például benzinpénz és más kiadások. Amikor mondtam Takács Józsefnek, hogy akkor jöjjön velem, és tegye meg a feljelentést, felvesszük, akkor azt mondta, hogy még elmegy az alpolgármesterhez, és másnap visszajön”.

Hívták-e?

Takács azonban nem ment vissza, ugyanis még aznap – vagyis 2009. január 7-én – délután egy megbeszélésen a gyanú szerint megölte őt K. Tamás, az a biztonsági őr, akit épp Császár ajánlott az iskolavezetés figyelmébe. A gyilkos segítője lehetett a vallomásban szereplő Deme Gábor. A támadók egy fiatal pedagógust is agyonlőttek, akinek a zsebében egy diktafon végig vette a tragédia hangjait.

A kihallgató tisztek arra is kíváncsiak voltak, hogy telefonált-e Császárnak a gyilkos. „Nem tudok erről nyilatkozni, hogy K. Tamás hívott-e vagy sem. Amennyiben hívott, akkor a szükséges intézkedést nyilvánvalóan megtettem. A telefonok híváslistája kimutatja ezt” – idézi a Blikk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik