Belföld

Megtámadták az MDF listáit

Pénteken a választási bizottság nyilvántartásba vette párt már korábban is támadott listáit, hétfőn újra felebeztek ellene magánszemélyek.

Megtámadták a bíróságon az MDF országos és budapesti listájának nyilvántartásba vételét – mondta Kajdi József, az MDF szakpolitikai koordinátora. Közölte: a párt országos listájával kapcsolatban még vasárnap, a budapesti lista ellen pedig két felülvizsgálati kérelmet is benyújtottak hétfőn délután magánszemélyek. Hozzátette: mindkét esetben a Legfelsőbb Bíróságnak kell döntenie három napon belül.

Az MDF szakpolitikai koordinátora szerint a cél az, hogy elbizonytalanítsák az embereket, hogy az MDF-nek még mindig nincs budapesti listája. Kajdi József elmondta azt is: nem csak az MDF pénteken elfogadott országos listáját, hanem a Jobbik, az LMP és a Civil Mozgalom még csütörtökön elfogadott országos listáját is megtámadták a bíróságon.

Kajdi József emlékeztetett arra: az MDF budapesti listáját az OVB pénteken vette nyilvántartásba, miután a bizottság az ülésén megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát, amelyben az FVB megtagadta az MDF fővárosi listájának nyilvántartásba vételét.

A testület hosszas vita után, 4:2 arányban döntött arról, hogy helyt ad Dávid Ibolya, az MDF elnöke által benyújtott fellebbezésnek és nyilvántartásba veszi a párt budapesti területi listáját, mivel az FVB helytelenül állapította meg, hogy az MDF-nek nincs meg a területi lista állításához szükséges 8 egyéni választókerületi jelöltje. A javaslatot az MSZP és a Fidesz-KDNP delegáltja nem szavazta meg.
Ezt követően az OVB egyhangúlag nyilvántartásba vette az MDF országos listáját is, amelyet Dávid Ibolya, a párt elnöke vezeti.

Az MTI úgy tudja, a Legfelsőbb Bíróság hétfőn dönthet az MDF országos listájáról, valamint arról is, hogy nyilvántartásba veszik-e a párt nógrádi területi listáját. Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén változtatta meg a Nógrád megyei választási bizottság határozatát, és megtagadta az MDF területi listájának nyilvántartásba vételét. Az OVB fellebbezés folytán tárgyalta az ügyet. A fellebbezés szerint a Nógrád megyei választási bizottság (tvb) hétfő este szabálytalanul vette nyilvántartásba a párt megyei listáját, ugyanis – mivel Eötvös Mihály még a területi lista bejelentése előtt visszalépett a jelöltségtől – nem volt meg a pártnak a listaállításhoz szükséges két jelöltje. A párt az OVB határozata ellen bírósági felülvizsgálatot kért a Legfelsőbb Bíróságtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik