Belföld

Hibáztak a Fidesz jogászai

Nem fizette be időben a fellebbezéshez szükséges 7500 forintos illetéket a Fidesz, így a legfelsőbb bíróság nem tárgyalta az OVB Orbán Viktort elmarasztaló határozatát. Ez azt jelenti, hogy a választási bizottság döntése marad érvényben, amely szerint a pártelnök törvényt sértett, amikor egy zuglói iskolában kampányolt.

A Fidesz elnöke a múlt héten a zuglói Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolában járt, ahol tanárokkal és diákokkal is beszélt. Orbán Viktor azzal biztatott mindenkit, hogy az elmúlt évek jövő- és ifjúságellenes, “önsorsrontó” politikájának mindjárt vége szakad, és “már csak néhány napot kell kibírni”.

A látogatás helyszínével kapcsolatban a Fidesz elnöke azt mondta: a fiatalokkal itt, az iskolában tud találkozni, valamint a futballmeccseken, de a jövőről komolyan beszélni nem a lelátón, hanem ilyen körülmények között lehet.

Orbán Viktor Zuglóban (forrás: Facebook)

Orbán Viktor Zuglóban (forrás: Facebook)

A szocialistákat azonban nem hatotta meg a magyarázat, és feljelentették a pártelnököt, mert a törvény szerint politikai tevékenységet nem lehet iskolában folytatni. Az OVB kisebb fejtörést okozott a panasz, mivel nem lehetett egyértelműen bizonyítani, hogy Orbán Viktor megszólította a fiatalokat.

Végül a rendezvényről írt tudósítások alapján azt látták bizonyítottnak, hogy a Fidesz elnöke a tanulók előtt beszélt, amivel jogsértést követett el a politikus. A döntés után a Fidesz a legfelsőbb bírósághoz fordult, a jogászok azonban nem fizették be időben az illetéket, így a bíróság napirendre sem vette a panaszt. Ez lényegében azt jelenti, hogy az OVB döntése marad érvényben, amely szerint Orbán Viktor törvényt sértett.

A KDNP nem kaphat önálló műsoridőt

Az MTV választási műsorával kapcsolatos KDNP-s jogorvoslatot ugyanakkor megtárgyalták, ám ebben az ügyben az OVB-nek adott igazat a bíróság.

Egy hete közjegyző és a pártok megbízottjainak jelenlétében sorsolták ki a Magyar Televízió székházában, hogy az országos listát állító politikai szervezetek mely napon mutatkozhatnak be a köztelevízióban. A listán azonban külön pártként kezelte az MTV a Fideszt és a KDNP-t, vagyis külön napon biztosították volna számukra a megszólalás 25-25 perces lehetőségét. Ezt támadta meg az MSZP, mert szerintük a két párt egy jelölőszervezetnek minősül, így a dupla megjelenés sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét.

Az OVB 5:1 arányban helyt adott a szocialisták panaszának, és megállapította, hogy a köztévé listája sérti az esélyegyenlőséget. A döntést a kereszténydemokraták úgy kommentálták, hogy az MSZP fél a KDNP-től. Bár a párt jogorvoslatért a legfelsőbb bírósághoz fordult, a testület hétfőn megerősítette a választási bizottság múlt hét csütörtöki döntését, így a Fidesz-KDNP csak együtt kaphat 25 percet az MTV-ben.

Az MTV már korábban bejelentette, hogy a március 30-ára tervezett beszélgetést lemondja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik