Belföld

Beelőzte a Jobbik az MSZP-t

Mind az összes megkérdezett, mind a biztos szavazók között beelőzte márciusban a jobbik az MSZP-t. A Századvég – Kód felmérése szerint egyre többen tervezik úgy, hogy elmennek szavazni, az LMP-nek és az MDF-nek viszont komoly hajrá kell ahhoz, hogy bejussanak.

A Századvég – Kód márciusi felmérése szerint a megkérdezettek 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan elmenne szavazni. Ez az arány februárban még csak 63, januárban 60 százalék volt. A kampány előrehaladtával tehát egyre többen mondták, hogy mindenképpen részt vennének egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

A Jobbik már beelőzte az MSZP-t

A politikai pártok választói megítélése jelentős mértékben megegyezik a korábbi hónapokban mérttel. A teljes sokaság körében továbbra is csak három pártnak mutatkozik reális esélye arra, hogy átlépje az öt százalékos küszöböt. A Fidesz továbbra is stabilan őrzi vezető helyét a pártok népszerűségi versenyében. Történt azonban egy fontos változás a korábbi hónapok eredményeihez képest. A Jobbik, ha hibahatáron belül is, de márciusban több támogatóval rendelkezik, mint a Magyar Szocialista Párt.

Egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fideszre a megkérdezettek 36 százaléka szavazna. Ezzel párhuzamosan a Jobbik támogatottsága 12 százalék, míg a szocialistákra a választókorú lakosság 11 százaléka adná voksát. A vizsgálat szerint a Magyar Demokrata Fórum és a Lehet Más a Politika 1, illetve 2 százalékon áll az összes megkérdezett körében.

Biztos szavazók: stabil Fidesz fölény

A Fidesz fölénye még inkább megmutatkozik a biztos szavazó pártot választók körében. A párt itt 59 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a Jobbikra 17 százalék szavazna, a szocialistákat pedig 16 százalék választaná. Az MDF és az LMP a biztos szavazó és pártot is választani tudó sokaságon belül egyaránt három-három százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Ezen adatok azt mutatják, hogy a sikeres ajánlószelvény gyűjtési akció ellenére könnyen előfordulhat, hogy a két kispárt nem lesz képes átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik