Belföld

Összefogásra szólított fel Duray

Duray Miklós szerint szükség van a közép-európai országok nemzeti kisebbségei együttműködésének további megerősítésére. Ezen a téren előrelépést jelenthetne, ha a jövőben a négy visegrádi országban élő kisebbségek egyeztetett témákban közösen szólítanák meg kormányaikat.

“Érdemes lenne kihasználni az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket. Egyeztetett, közös témákban, közösen lehetne fellépni a kormányok irányában” – jelentette ki a szlovákiai magyar politikus a Coexistentia-Együttélés politikai mozgalom megalakulásának 20. évfordulója alkalmával az észak-morvaországi Chotebuzban megrendezett emlékülésen szombaton.

“Ezek egyfajta kisebbségi visegrádi kezdeményezések lehetnének” – jegyezte meg Duray, aki az 1990 március 31-én Pozsonyban megalakult Együttélésnek alapító elnöke volt.

Az Együttélés a csehszlovákiai nemzeti kisebbségek érdekeinek védelmét és képviseletét tűzte ki célul.

Szőke László prágai magyar nagykövet üdvözlő beszédében kifejtette: Magyarország számára az Együttélés azért fontos, mert a mozgalomra mindig lehet számítani; az Együttélés mindig fellép, ha sérül a kisebbség és a többség viszonya bárhol Közép-Európában.

“A magyar nemzeti szekció figyelemmel kíséri a szlovákiai magyarság sorsát, s mindig megszólal, ha erre szükség van” – jelentette ki Kocsis László, a magyar nemzeti szekció elnöke.

Az ünnepségen emléklapokat adtak át azoknak, akik az elmúlt két évtizedben tevékenységükkel hozzájárultak az Együttélés céljainak megvalósításához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik