Belföld

Obama nem katasztrófa Izrael számára

Az izraeli miniszterelnök visszautasította vasárnap azt az állítást, miszerint az amerikai elnök Izrael „legnagyobb katasztrófája” volna. A jelző használatát az egyik legnagyobb példányszámú izraeli lap Benjámin Netanjahu egyik bizalmasának tulajdonította.

„Van egy valódi probléma. Kijelenthetjük, hogy a legnagyobb – stratégiai – katasztrófa Izrael számára: Obama” – mondta a Jediót Ahronót nevű lap szerint Netanjahu egyik bizalmasa.

Erre reagálva az izraeli miniszterelnök megvédte Barack Obamát egy, a hivatala által kiadott közleményben, és arról is beszélt, hogy nem okoz jelentős feszültséget az Egyesült Államok és Izrael között az izraeli telepépítési politika, a két ország továbbra is szövetségese és barátja egymásnak.

„A miniszterelnök határozottan visszautasítja és elítéli azt a nyilatkozatot Obamáról, amelyet egy újság a kormányfő valamely bizalmasának tulajdonított” – olvasható a közleményben, amely szerint Netanjahu nyilvánosan azt mondta kormánya tagjainak: „Egyértelművé akarom tenni, hogy ezek a megjegyzések elfogadhatatlanok a számomra. Nem egy engem képviselő személytől származnak. Az Izrael és az Egyesült Államok szövetségese és barátja egymásnak, kapcsolatuk sok évre nyúlik vissza” – tette hozzá.

Politikai elemzők szerint Obama neheztelésének jele, hogy nem vacsorázott együtt Netanjahuval a miniszterelnök minapi fehér házi tárgyalásai alkalmával, és azáltal, hogy a találkozóról kizárta az újságírókat, megtagadta Netanjahutól azt a szokásos gesztust is, hogy együtt állnak a fotóriporterek elé.

Az izraeli közlemény kiadása előtt néhány órával szintén kisebbíteni próbálta a két ország közötti súrlódást David Axelrod, Obama egyik magas rangú tanácsadója a CNN-nek adott interjújában. Kijelentette, hogy Washingtonnak „mély és tartós érdeke” Izrael biztonsága, Izrael közeli és nagyra becsült barátja az Egyesült Államoknak, a köztük lévő megingathatatlan kapcsolat nem változik annak hatására sem, hogy vezetői között időnként nyers hangvételű párbeszéd zajlik le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik