Belföld

Fodor nem akar elsüllyedni az MDF és SZDSZ mocsarában

A liberálisok volt elnöke szerint nyögvenyelős az együttműködés a két párt között.

Nyögvenyelős együttműködés alakult ki az MDF és az SZDSZ között ahelyett, hogy az ellentéteket félresöpörve, a két párt közösen kiállt volna, hogy létrehozzon egy demokratikus középerőt – ez a véleménye Fodor Gábornak, a liberális párt volt elnökének. Az FN.hu-nak adott interjúban elmondja: pár hónapja még támogatta a közeledést a Fórumhoz, de mára úgy látja, a kapcsolat „mocsárba süllyedt”, amiben ő nem akar részt venni.

Fodort többen is megkeresték, hogy vegyen részt a politikában az ő oldalukon, de rendre visszautasította az ajánlatokat. Ennek ellenére úgy érzi: van benne tenni vágyás a közélettel kapcsolatban, de egyrészt veszítene a hitelességéből, másrészt nem tudná azt képviselni, amit szeretne, ha valamelyik felkérést elfogadta volna.

Az SZDSZ szétesését egy hosszú, 10 éves folyamat eredményének látja, melyben – nem tagadja – neki is volt szerepe. Fodor továbbra is azt gondolja van, hogy az elnöksége idején képviselt politikának fontos eleme volt a miniszterelnök-váltás igénye, ami mellé népszerűség-növekedés is társult, ám beleütközött a frakció ellenállásába, ami megoldhatatlan konfliktusnak bizonyult.

A jelenlegi politikai helyzetről szólva kifejtette: nem tartja helyes gondolatnak azt, hogy ha egy párt kétharmados többséget szerez a parlamentben, akkor bármint megvalósíthat, amit akar. Orbán Viktor és Vona Gábor közé viszont nem lehet egyenlőségjelet tenni – szögezte le a politikus. Véleménye szerint a Jobbik jelenti a demokráciára a legnagyobb veszélyt, ők ugyanis nem veszik azt komolyan. Az LMP-ről úgy véli, közelebb áll az újbaloldali és zöld pártokhoz, mint a liberalizmushoz, ezért nincs esély rá, hogy ők legyenek a következő liberális erő Magyarországon.

Ajánlott link:

Fodor: Kell a megtisztulás (FN.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik