Belföld

Nyilvántartásban a Jobbik és az LMP

Országos listával vághat neki a választásoknak a két párt. Az MDF-ről még nem döntöttek.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén nyilvántartásba vette a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Párt és a Lehet Más a Politika országos listáját az áprilisi országgyűlési választásra. A Jobbik listáját Vona Gábor, a párt elnöke az LMP-jét Schiffer András a választmányi elnök vezeti. Mindkét párt 20 területi listát állított a hétfő délutáni határidőig, ezzel jogosulttá vált az országos lista állítására.

A Jobbik és az LMP azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listájukat, jogosulttá váltak arra, hogy delegáljanak egy tagot az OVB-be.

Az országos listára a választók nem szavaznak közvetlenül, az országos listán kiadható 58 mandátumot a fel nem használt, úgynevezett töredékszavazatok összesítése alapján osztják ki. Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listán, amelyek a területi listákra összesen leadott szavazatok öt százalékát megszerezték, és ezzel átlépték a bejutási küszöböt.

Az OVB nem dönt az MDF országos listájának nyilvántartásba vételéről, azzal megvárja a Fővárosi Bíróságnak a jelöltállításokkal kapcsolatos határozatait – jelentette be Szigeti Péter, a testület elnöke az ülés kezdetén. Mint mondta, három, az MDF-fel összefüggő téma is szerepel az OVB napirendjén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik