Belföld

Elfogták a rendőri vezetőket hívogató férfit

Közéleti szereplőket imitálva hívogatott rendőri vezetőket egy férfi, hogy elsimítsa saját lopási ügyeit.

Elfogta a rendőrség Tapolcán azt az 58 éves férfit, aki a gyanú szerint közéleti szereplőként bemutatkozva rendőri vezetőket hívogatott telefonon, hogy saját lopási ügyében elkerülje a büntetést – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken az MTI-vel.

Az MTI csütörtökön számolt be arról, hogy az utóbbi időben több telefonhívás érkezett a BRFK egyes szerveihez, a telefonáló egy közéleti személyiségként bemutatkozva arra kérte a vezetőket, hogy folyamatban lévő büntetőeljárások kimenetelét befolyásolják ismerőse javára. Az ügyben csütörtökön befolyással üzérkedés bűntette miatt büntetőeljárás is indult.

A nyomozók csütörtök este azonosították és elfogták a hívásokat kezdeményező 58 éves tapolcai férfit, akit gyanúsítottként hallgattak ki. A férfi beismerte, hogy ő telefonált saját ügyében a XI. kerületi kapitányságra, ahol gyanúsítottként szerepel egy áruházi lopási ügyben. Elmondta, hogy magánéleti és anyagi gondjai vannak, szerette volna a lopás miatt elkerülni a büntetést, ezért fordult a kapitányhoz egy közéleti szereplő nevén bemutatkozva, kérve a segítségét.

A férfi elmondása szerint a rendőrkapitány elzárkózott a kérése teljesítésétől, ezért tovább ment, és csütörtökön Tóth Gábortól, Budapest rendőrfőkapitányától remélt és kért segítséget, ismét a közéleti szereplő nevén bemutatkozva. A rendőrfőkapitány visszautasított mindenfajta segítségnyújtást, hiszen törvényes lehetősége nincs befolyásolni a büntetőeljárások menetét – közölte a rendőrség.

Az 58 éves férfit kihallgatása után a nyomozók szabadon engedték, szabadlábon védekezhet. A BRFK nem közölte, hogy ki volt az a közéleti személyiség, akinek a nevében a férfi telefonált.

A BRFK csütörtöki közlése szerint Budapest rendőrfőkapitánya “körlevélben hívta fel a rendőri vezetők figyelmét arra, hogy a rendőrségnek fel kell készülnie az ilyen és ehhez hasonló provokációra, melyet a leghatározottabban visszautasít. A demokrácia rendőrségének küldetése a bűn üldözése, ennek megfelelően látja el feladatait”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik