Belföld

Megszűnhet a Barátok közt

Kormányra kerülése esetén a Jobbik a két országos kereskedelmi csatorna megszüntetését ígéri. Ez azt is jelentené, hogy például a TV2 és az RTL szappanoperahősei nem szórakoztatnák a nézők millióit a napi robot után. De mi a baj a csatornákkal, és hogyan lehet a kampányígéretet megvalósítani? A „küldetés” szakemberek szerint szinte lehetetlen.

Választási programjában a Jobbik a TV2 és az RTL KLUB koncessziós jogának felfüggesztését ígéri, és „arra érdemesebb, az alapvető emberi és nemzeti értékeket szem előtt tartó csatornáknak” adna lehetőséget a földi sugárzásra.

Minősíthetetlen színvonal

A két országos kereskedelmi csatorna gyenge minőségű műsoraival az elmúlt tíz évben bebizonyította, hogy nem érdemes a szabad országos frekvenciák betöltésére – indokolta a párt szándékát az fn.hu-nak Silhavy Máté, a Jobbik médiapolitikai kabinetjének vezetője.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által folyamatosan kiszabott büntetések is igazolják, hogy az extraprofit érdekében minősíthetetlen színvonalú műsorokat sugároznak, politikai, közéleti adásaik közel sem kiegyensúlyozottak. Silhavy szerint a kereskedelmi tévék műsorai nemhogy nem tárják fel a magyar valóságot, de azzal még köszönőviszonyban sincsenek. Ennek ellenére országos szinten egyeduralkodónak tekinthetők.

Sok háztartásban a köztévé mellett csak az RTL KLUB és a TV2 fogható, ezért egyrészt borzasztóan fontos e két adó szerepe, másrészt helyzetük kiváltságos, amire nem szolgáltak rá. A politikus kiemelte: tiszteletben tartják, hogy a kereskedelmi tévék feladata elsősorban a szórakoztatás, de egy bizonyos szintet mindenkivel be kell tartatni. Nemcsak a tájékoztatás, hanem a tájékozódás szabadságát is biztosítani kell Magyarországon – tette hozzá.

Nincs kivétel

Hasonló módon problémásnak látja a két nagy hírtelevízió, az ATV és a hír TV kiegyensúlyozatlanságát is, melyek esetében ugyanolyan szigorral kívánnak eljárni. Erre a jelenlegi médiatörvény alapján korlátozottabb lehetősége van az ORTT-nek, de mivel sajtóhírek szerint e két csatorna is országossá válhat a digitális átállást követően, így ezek helyzetének rendezése is egyre aktuálisabb kérdés.

Silhavy Máté úgy véli, a csatornák már mostanáig is annyiszor megsértették az alapszerződésüket, hogy az ORTT minden további nélkül felfüggeszthetné a működésüket. Valószínűbb forgatókönyv azonban, hogy a közelgő digitális átállás alkalmával a Jobbik képes lesz megakadályozni a TV2 és az RTL KLUB országos sugárzását. Ezt úgy kívánják elérni, hogy az újrapályáztatás során komoly, szigorú feltételeket állítanak, összhangban a párt médiatörvényt módosító javaslataival.

Nem működik

Bizonyos esetekben mind a médiatörvény, mind a műsorszolgáltatási szerződések alapján megvan az elvi lehetőség a kereskedelmi tévékkel kötött szerződés felmondására. A gyakorlatban azonban az eljárás bonyolult és nagyon hosszas – magyarázza az fn.hu-nak Szalai Annamária, az ORTT fideszes tagja. Azonnali hatállyal megszüntethető például a szerződés, ha a csatorna nem fizeti a műsorszolgáltatási díjat, megszűnik a bankgaranciája, vagy a cégbíróság megszűntnek nyilvánítja.

Jogsértést követhet el a televízió sugárzott műsorainak tartalmával is, ami fokozatosan emelkedő szankciókat von maga után. Ez lehet felhívás a jogsértés megszüntetésére, írásbeli figyelmeztetés, kötbér, a jogosultság felfüggesztése, azaz meghatározott idejű „elsötétítés”. Súlyos és sorozatos jogsértés esetén a testület felbonthatja a szerződést. Az érintettnek természetesen vannak jogorvoslati lehetőségei, bírósághoz fordulhat: évek telnének el, mire a szankció hatályba lépne.

Szalai Annamária megjegyezte: többször javasolta az „utolsó figyelmeztetés” kiszabását, ami után csak a szerződés felmondása jöhetett volna, de ezt a testületi többség elutasította, illetve hogy öt éve áll perben az ORTT-vel, mivel úgy gondolja, hogy a kereskedelmi televíziók koncessziós jogának meghosszabbítása 2005-ben törvénytelen volt. Az eljárás még a mai napig nem zárult le. Ezért ha a Jobbik komolyan gondolja a TV2 és az RTL KLUB elleni fellépést, jó eséllyel számíthat rá, hogy a csatornák koncessziós joga sokkal hamarabb lejár, mint ahogy a jogerős határozat megszületik.

Új rendszer jön

Ugyancsak nem életszerű, ha valaki a digitális átállásra hivatkozva akar fellépni a tévék ellen. A TV2 és az RTL műsorszolgáltatási szerződése az analóg rendszer kikapcsolásával 2011. december végén lejár – amúgy, ha nem lenne digitális átállás, akkor sem lehetne a hatályos médiatörvény szerint megújítani a koncessziós szerződéseket tizenöt év letelte után.

2012-től tehát megszűnik a koncessziós szerződés a televíziók esetében. A földi digitális hálózaton működő televíziókat hasonlóképp a műholdas, vezetékes szolgáltatókhoz a hatóság nyilvántartásba veszi.

Nem lesz a mostanihoz hasonló szerződésük, értelemszerűen azt meg sem lehet majd szüntetni. A tévék egyszerűen bejelentik majd tevékenységük megkezdését, és hacsak nincs rá nyomós ok, ezt senki nem tilthatja meg. Az ORTT ebben az új rendszerben is figyeli majd a szolgáltatók tevékenységét, adott esetben törölheti a nyilvántartásból, de az már egy teljesen más, a mainál egyszerűbb jogi eljárás lesz.

Tehát a Jobbik hangzatos fellépése a szakmai felkészültség hiányosságaira utal – összegzi Szalai Annamária. Azzal azonban ő is egyetért, hogy sokkal keményebben, következetesebben kellene szankcionálni az országos kereskedelmi tévék sorozatos törvénysértéseit, és ugyancsak szigorú szabályokkal kellene őket önkorlátozásra kényszeríteni.


Az RTL védekezik, a TV2 nem érti

A két csatorna beszántásának a hírére szinte ugyanabban az időben, a hétfő esti híradókban reagáltak az érintettek. A TV2 Tények című műsorában médiaszociológust kérdeztek, aki szerint a Jobbik kampányígérete antidemokratikus és blőd. Emellet kiemelték, hogy a két adó 1997-ben alakult, és mára ezt a két csatornát nézik a legtöbben – mintegy ötmillióan Magyarországon – és gyakorlatilag minden háztartásban el lehet őket érni.

Az RTL Híradó is azt emelte ki, hogy a két nagy kereskedelmi televíziót 10-ből 9 ember nézi Magyarországon. Mindenki számára elérhetők, sokaknak ez a kizárólagos tájékozódási forrás. A Csillag születik nézettségi rekordot döntött 2009-ben, a két országos adó hírműsoraiból négymillióan tájékozódnak nap mint nap.

A Híradó, vagy a Barátok Közt az ország lakóinak a mindennapjaihoz tartozik – sorolta Németh Marika, az RTL Klub kutatási igazgatója. Végső érvük pedig: „ha az RTL Klub és a TV2 adása megszűnne, a nézők kedvenc tévéműsoraik nélkül maradnának”.

Szavazzon és mondja el véleményét Ön is az fn.hu Bemondójában: Megszüntetné a TV2-t és az RTL KLUBot?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik