Belföld

Önálló-e a KDNP?

Az MSZP kedden nehezményezte, hogy a KDNP külön alakulatként vehet részt az MTV pártokat bemutató műsorában és az OVB-hez fordult. A köztelevízió szerint azonban a KDNP önálló politikai tömörülés.

A Magyar Televízió munkatársai hétfőn este közjegyző és a pártok megbízottjainak jelenlétében sorsolták ki, hogy a médium által bemutatásra kerülő politikai szervezetek milyen sorrendben mutatkozzanak be.

A műsorokban az országos listát állító pártok kaptak időt, így a Jobbik, az LMP, az MSZP, a FIDESZ, a KDNP, a Civil Mozgalom, és az MDF.

Nyakó István szerint azzal, hogy a Magyar Televízió két külön pártként kezeli a Fideszt és a KDNP-t is – holott közös listán indulnak – az együttesen járó 25 perc helyett, összesen ötven percben fejthetik ki nézeteiket.

A szocialisták szóvivője szerint a vonatkozó törvény úgy szól, hogy közös lista esetén az ajánlástól az eredmény megállapításáig a jelölő szervezetet megillető jogosultságok és kötelezettségek szempontjából több alakulat is egy jelölő szervezetnek minősül.

A Magyar Televízió közleményben reagált Nyakó szavaira. A médium álláspontja az, hogy a KDNP önálló politikai tömörülés, beazonosítható egyéni jelöltekkel és programmal. „A jelölő szervezetek társulásának következményeit a törvény is felismeri, illetve megfelelően kezeli a bejutási küszöb duplájára emelésével. Az MTV Választási Irodájának vezetője úgy döntött, hogy ennek megfelelően biztosítja a szereplést a KDNP számára is” – tartalmazza a dokumentum.

A közmédium sajtóirodája felhívta a figyelmet, hogy az MTV e tekintetben az ORTT 2006-os ajánlása alapján jár el. „Ha bármelyik jelölő szervezet jogorvoslati kérelemmel fordul az OVB-hez, az MTV az OVB döntése alapján fog eljárni” – írja a közlemény.

A Magyar Szocialista Párt az Országos Választási Bizottsághoz fordult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik