Belföld

Átszunyókálja a kampányt a Fidesz

A Fidesznek a csöndes várakozás, a kampány átszunyókálása az érdeke Török Gábor szerint. A politológus ugyanakkor úgy véli, az első forduló után beindulhat a gépezet, és a billegő körzetekben Orbán Viktor győzheti majd meg a választókat.

Az a politikai erő, amelytől korábban nem álltak távol a hajrában elkövetett hajmeresztő hibák, idén eddig meglepően fegyelmezett, tervezett és tudatos módon teszi azt, amit ebben a sokszor megénekelt aszimmetrikus helyzetben neki kell: a semmit – írta a Fidesz kampányáról, illetve “kampánytalanságáról” Török Gábor.

A politológus blogbejegyzésében kifejti: a Fidesz kockázatkerülő kampánystratégiájába egyelőre még Orbán Viktor országjáró körútja sem fér bele, mint ahogy hiányzik belőle az ellenfelekkel folytatott vita, az újdonság, az izgalom és a feszültség. Az ellenzéki párt a kampány kollektív átszunyókálásában érdekelt, s ha az ellenfelek nem lesznek elég ügyesek ahhoz, hogy kirángassák ebből az állapotból, akkor ez a stratégia működőképes és eredményes is lehet.

Török Gábor kiemeli, hogy mindez azonban nem (feltétlenül) jelenti azt, hogy a Fidesz idén ne akarna már kampányolni. “Politikai logika alapján kikövetkeztethető, és néhány elejtett mondat alapján megerősíthető, hogy az ellenzéki párt számára április 12-én új szakasz kezdődik, kezdődhet a kampányban”.

Hozzátette: most az a fontos, hogy a Fidesz ne lökjön el magától egyetlen szavazót sem, ezért ködre, homályra és leginkább csendre van szükségük. Április 11-én kiderül, hogy ez a stratégia mire lesz elegendő; a Fidesz feltehetően azzal számol, hogy ötven százalék körüli – inkább feletti – listás támogatottság mellett az egyéni választókerületek jelentős részét megnyeri, a maradékban pedig jó eséllyel indul a második fordulós győzelemért. Innentől kezdve beindulhat a Fidesz-gépezet, immár a kétharmadért. Ekkor már nem kell túl sokat méricskélni: indulhat Orbán Viktor a megdolgozandó választókerületekbe (márpedig ennek a kampányolásnak az erejét már láthattuk), az eddigieknél élesebben és rizikósabban bírálhatja a még versenyben lévő vetélytársakat – ekkor már csak a Jobbikról és az MSZP-ről lehet szó ellenfélként; és különösen előbbi szavazói lehetnek érdekesek ebből a szempontból. Még akár azt is megérhetjük, hogy a Fidesz elnöke úgy ítéli meg: a kétharmadhoz miniszterelnök-jelölti vitára is szüksége lehet – igen, akár Vona Gáborral -, ahol meggyőzheti Magyarországot arról, hogy mindenkinek a győzteshez kell húzni.

Lesz, pontosabban lehet tehát kampány, csak elképzelhető, hogy idén megvárjuk vele a választás első fordulóját – zárja bejegyzését Török Gábor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik