Belföld

Gyurcsány az inaktív szavazókat szólította meg

Gyurcsány Ferenc pénteki beszédével az MSZP iránt elkötelezett, de inaktív választókat akarta megszólítani és a szavazásra buzdítani - vélik politikai elemzők.

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a volt kormányfő fel akarta rázni azokat a választókat, akik az MSZP-re szavaztak négy éve, és preferenciájuk nem változott, de most nem mennének el választani. Ezt támasztja alá az éles, a Fideszt célba vevő kritika, valamint a Fidesz és a Jobbik között húzott párhuzam is – jegyezte meg.

Az elemző szerint azzal, hogy sokan megjelentek az értékelőn, Gyurcsány azt demonstrálhatta, hogy a párt törzsszavazói körében még mindig nagy a népszerűsége és meg tudja mozgatni az embereket. Azt is demonstrálta továbbá, hogy mekkora “retorikai előnnyel” rendelkezik a pártban – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a beszédében nem voltak meglepő fordulatok. Érződött, hogy esetleg harcba szállhat még a párt vezető posztjainak egyikéért, s így a visszatérése is reális forgatókönyv lehet – mondta.

Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője hasonlóképp értékelte a beszédet. Mint mondta: Gyurcsány Ferenc olyan politikusként állította be magát, mint akinek az MSZP szavazóbázisában még van szava.

Úgy vélte, beszédének az volt a célja, hogy aktivizálja a most passzív MSZP-szavazókat. Erre utal az “Orbán-fóbiára” felépített beszéd, amelyben antidemokratikusnak állította be az ellenzéki pártot.

Filippov Gábor szerint a beszédben voltak nem várt elemek; korábban a sajtóban találgatások voltak arról, hogy a párt jelenlegi vezetéséről milyen véleménye Lesz. Némileg meglepetést okozott, hogy határozottan kiállt a pártelnökség, Mesterházy Attila mellett, így a rendezvény teljesen beleillett az MSZP kampányába.

Az elemző elképzelhetőnek tartja azt is, hogy Gyurcsány Ferenc azért választotta ezt az utat, hogy később visszatérhessen a pártba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik