Belföld

Tölgyessy ötpárti parlamentet jósol

Tölgyessy Péter azt vizionálja, hogy nem lesz kétharmada a Fidesznek az új parlamentben, a választók pedig bejuttatják a jelenlegi mérések szerint esélytelennek vélt MDF-et és LMP-t. Az alkotmányjogász a Közép-európai Egyetem konferenciáján arról is beszélt, hogy az MSZP fél éven belül megsemmisülhet.

Az 1990-es parlamenti választásoknál is nagyobb lesz a tétje az idei voksolásnak – véli Tölgyessy Péter. Szerinte a nagy kérdés, hogy mekkora lesz a részvétel. Tölgyessy a TÜKRÖM, TÜKRÖM… – Keresztmetszet a világról és magunkról címet viselő konferencián azt mondta, kevesebb mint három héttel az első forduló előtt nehezíti a becslést, hogy akár több mint félmillió fideszes szavazó végül a Jobbikhoz is húz egy x-et. Tölgyessy Péter szerint ugyanakkor az MSZP-t erősítheti, hogy a párttól eltávolodott régi szavazók az utolsó pillanatban visszatérnek.

Eltűnhet az MSZP

Az alkotmányjogász úgy számol, hogy ötpárti lesz a parlament. Szerinte az LMP és az MDF is átlépi majd az ötszázalékos küszöböt, de a Fidesznek csak akkor lesz kétharmada, ha a listás szavazatoknak legalább az 58 százalékát megkapják.

Ha ez a forgatókönyv bejön, akkor könnyen az MSZP vesztét is eredményezheti. Tögyessy úgy véli, hogy a szocialisták az év végére meg is semmisülhetnek. Ezt a véleményét azzal magyarázta, hogy a Jobbik népszerűségben leelőzi majd az MSZP-t, és a két kispárt is erőre kaphat, így a szocialista káderek 70 százaléka könnyen elveszítheti politikai egzisztenciáját. Ez viszont a Fidesz számára ugyancsak nagy baj lenne, mert Tölgyessy Péter szerint így összeomlik majd a „Fidesz-logika és a Fidesz-önkép”.

A Jobbik tovább erősödhet

A Jobbikkal kapcsolatban az alkotmányjogász nem tartja kizártnak, hogy a szavazatok 20 százalékát is megkaphatja a párt, amely másfél év múlva akár 30 százalékos támogatottságra is szert tehet.

Tölgyessy szerint arra is lehet számítani, hogy a magyarországi belpolitikát folyamatos nemzetközi figyelem kíséri majd,többek között azért is, mert nagy valószínűséggel a Jobbik lesz Európa legerősebb radikális pártja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik