Belföld

A túlélésért küzd az MDF és az LMP

Még két napja van a pártoknak az ajánlószelvény-gyűjtésre. A Fidesz-KDNP, a Jobbik és az MSZP már minden egyéni választókerületben leadta a szükséges számú ajánlást. Az viszont könnyen előfordulhat, hogy az MDF és az LMP néhány megyében nem tud jelöltet állítani. Az fn.hu megnézte, hol kell félniük.

Az Magyar Demokrata Fórum (MDF) és a Lehet Más a Politika (LMP) Török Gábor szerint egymással verseng az ajánlószelvényekért. Mint blogjában írja: két említett párt nem csupán a küszöb átlépéséért, de egymással is küzd. A programjuk jelentősen különbözik, mégis van átfedés a megcélzott szavazóik között.

Ha egyikük most kiesne a versenyből, az egyértelműen – és nem csak közvetve – a másik pártot erősítené – állítja a szakértő. Mindkét pártnak lesz országos listája, így a kérdés immár az, hogy az ország hány százalékán lehet szavazni ezekre a pártokra, másrészt hány egyéni jelöltjük indulhat április 11-én.

Ahhoz, hogy a fővárosban területi listát állítson egy párt, legalább nyolc jelöltet kellene „felmutatnia”.

A túlélésért küzd az MDF és az LMP 1

Budapesten az MDF-nek (ha az SZDSZ-szel közös jelölteket nem számítjuk) négy jelöltjének gyűlt össze a megfelelő számú ajánlószelvénye.

Közülük hárman még a bizottság döntésére várnak, hogy valóban indulhatnak-e a választáson, ugyanis a leadott szelvényeiket még nem ellenőrizték. A szabad demokratákkal közös aspiránsok száma magasabb: öten vannak, és közülük már négy főnek rendben voltak az ajánlásai, így zöld utat kaptak – olvashatjuk ki az Országos Választási Bizottság honlapján szereplő adatokból.

Az LMP jobban áll a fővárosban: 16 jelöltjük gyűjtött össze legalább 750 ajánlószelvényt, és 11-en közülük már a választási bizottság nyilvántartásába kerültek.

Fejér megyében egyik párt sem tudott egyetlen egyéni jelöltet állítani. Hevesben az MDF-nek nincs, az LMP-nek azonban van egy képviselőjelöltje – a listaállításhoz azonban legalább kettő személy kellene mindkét említett megyében.

Már a Fidesz-KDNP-nek, a Jobbiknak és az MSZP-nek is az összes egyéni választókerületben nyilvántartásba vett jelöltje van.

Mi kell a területi listához?

Az országgyűlési választáson húsz területi választókerület van (a 19 megye és a főváros), ezekben – a jogszabály szerint – listaállításra az a párt jogosult, amelyik az adott területi választókerületben az egyéni körzetek negyedében, de legalább kettőben jelöltet állított.

Budapesten 8, Baranyában 2, Bács-Kiskunban 2, Békésben 2, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3, Csongrádban 2, Fejérben 2, Győr-Moson-Sopronban 2, Hajdú-Biharban 2, Hevesben 2, Jász-Nagykun-Szolnokban 2, Komárom-Esztergomban 2, Nógrádban 2, Pest megyében 4, Somogyban 2, Szabolcs-Szatmár-Beregben 2, Tolnában 2, Vasban 2, Veszprémben 2, Zalában 2 jelöltet kell állítani, hogy a párt jogosult legyen területi lista állítására.

A jelöltséghez a törvény szerint legalább 750, az adott választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges. Az ajánlószelvényeket a választókerületi választási bizottságnál kell leadni – a határidő március 19. –, majd az ajánlások ellenőrzése után az OVB dönt a jelöltek nyilvántartásba vételéről – hívta fel a figyelmet az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik