Belföld

Totális támadás Fazekas Szabolcs ellen

A Fidesz követeli, hogy a kormány fejezze be az MSZP-s pártkáderek kinevezését, és álljon el az EU számvevőszékéhez delegált politikus jelölésétől.

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottsága kedden támogatta az Európai Számvevőszékbe jelölt új tagok, köztük a magyar kormány által delegált Fazakas Szabolcs kinevezését. Deutsch Tamás, a meghallgatás fideszes képviselője azzal vádolta meg a jelöltet, hogy 1976 és 1989 között kommunista titkosszolgálati ügynökként tevékenykedett, illetve belekeveredett egy gyanús fegyverbeszerzéssel kapcsolatos korrupciós ügybe. Az MTV szerda reggeli műsorában kifejtette, a levéltári iratok alapján bizonyítható, hogy Fazekas a III/II-es ügyosztály kémelhárítója volt, és jelentéseket írt többek közt az NSZK budapesti kereskedelmi tanácsosának a magánéletéről, nőkhöz fűződő viszonyáról. Deutsch szerint Fazekas hazudott az EP-nek, amikor ezt a tényt hivatalos önéletrajzában nem tüntette fel.

Fazekas az EP bizottsági meghallgatásán határozottan visszautasította a vádakat azzal, hogy nem volt a III/III-as osztály ügynöke, és a korrupciós vádak alól is tisztázta magát az erre lefolytatott vizsgálaton. Szerdán közleményben tudatta: Deutsch Tamás hazudik, és a reggeli műsorban elhangzott állításaiért beperli a fideszes politikust, és emellett mindenkit, aki tényként ismétli el a rágalmakat.

A hírekre reagálva Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója kijelentette: nem fogják tétlenül nézni, hogy a távozó kormány „ejtőernyős pártkomisszárokat” betonozzon be fontos pozíciókba. Kiemelte ezek közül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, a Központi Statisztikai Hivatalnak, valamint az energiahivatalnak az elnökét, Magyarország uniós biztosát, a nemzeti galéria főigazgatóját és most az Európai Számvevőszék magyar tagját is, akiknek véleménye szerint komoly felelősségük van abban, hogy Magyarország rendkívül mély válságba került. Fazekas Szabolcs jelöléséről Répássy elmondta: „Európa egyik legkorruptabb pártjának” a küldöttje nem vehet részt az európai ellenőrző szervezet munkájában, a korrupció ugyanis fertőz.

Az MSZP-s politikus egyébként EP-képviselőként három évig volt az őt kedden meghallgató bizottság elnöke, majd az EP egyik úgynevezett questora, tanácsnoka.

Ajánlott linkek:

Támogatja az EP szakbizottság a számvevőszéki jelöltet (Híradó Online)
Ma reggel, március 17. (MTV Videótár)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik