Belföld

Összeérhet az Eclipse és a reptéri korrupció ügye

A gyanú szerint személyi és üzleti kapcsolat is van a pénzmosás és a Budapest Airport vesztegetési botránya között.

Egymilliárd forint értékben állítottak ki hamis számlát az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt.-hez köthető gyanúsítottak a VPOP szerint. A pénzügyőrség azt állítja, a cég 8,1 milliárd forint közpénzt kapott titkosított közbeszerzési eljárások nyerteseként, ám ennek adótartamát nem fizette ki, hanem fiktív szerződésekkel próbálta igazolni a költségeit.

A VPOP szerint a vállalat vezetőinek több tagja benne lehetett a pénzmosási ügyben. Közülük az egyik részvényes cége, a Zömök Biztonságtechnikai Kft. volt a kapcsolat a pénzmosást elvégző, számlagyáros vállalkozásokkal.

A Zömök beszállítója volt számos közhivatalnak, a Ferihegyi Repülőtérnek és a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak is. A hatóság egyébként az Eclipse, milliárdokért megrendelt eredetiségvizsgáló szoftvereit használja. A repteret üzemeltető Budapest Airport biztonságtechnikai osztályvezetőjéről pedig kiderült, hogy a pénzmosoda működtetésével gyanúsítják. A repteret üzemeltető cégben nemrég kirobbant korrupciós botrány ezen a ponton kapcsolódhat az Eclipse-üggyel – a HVG.hu szerint.

Eclipse-sztori: gyanúban a reptéri biztonsági szállító (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik