Belföld

Sárga riasztást adott ki az OMSZ

A havazás ellenére minden út járható, nincs elzárt település az országban. Folyamatosan takarítják az utakat a fővárosban, a Dunántúlon több baleset is történt. Több vasútvonalon is késésekre kell számítanunk. Az OMSZ sárga riasztást adott ki.

Az ország egyes részein csütörtökön akár 10 centiméternyi friss hó is hullhat, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elsőfokú, sárga riasztást és figyelmeztető jelzést adott ki az ország egész területére.

Az OMSZ előrejelzése szerint csütörtök estig erősen felhős vagy borult lesz az ég, de este délnyugaton, délen már felszakadozhat a felhőzet. Sokfelé – főként a Szeged-Győr tengely körzetében – kell nagyobb mennyiségű hóra számítani. A havazás a Dunántúl délnyugati részén délutántól kezd megszűnni, az ország keleti harmadában viszont már 2-6 centiméternyi hó várható.

Kezdetben a déli és az északkeleti határ mentén élénk, néhol erős lehet a keleti szél, majd napközben mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között alakul. Késő este +1, -3 fok valószínű, délnyugaton lehet kissé hidegebb.

Késnek a vonatok

Az ország nyugati felében, főként Nyugat- és Dél-Dunántúlon a havazás, a lehullott 10-25 cm hó és ennek következményeként váltóállítási gond miatt néhány vonalon fennakadások, késések tapasztalhatók a vasúti közlekedésben. A Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes és a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon átlagosan 10-15 perces késéssel kell számolniuk az utasoknak – áll a MÁV fn.hu-nak eljuttatott közleményében.

A Budapest–Vác–Szob vonalon is előfordulnak 10-15 perces késések. A vasúttársaság munkatársai folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket, és az elektromos váltófűtő berendezések is üzemelnek. A MÁV felhívja az utasok figyelmét, hogy a peronok és a vasúti járművek lépcsői síkosak, csúszósak lehetnek, ezért le és felszálláskor fokozottan figyeljenek.

Szakad a hó (forrás: MTI) - KÉPGALÉRIA!

Szakad a hó (forrás: MTI) – KÉPGALÉRIA!

A főváros útjait tisztítják

Budapesten éjfél óta havazik, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) folyamatosan takarította éjszaka az utakat mintegy 1200 kilométeren, a közösségi közlekedésben nincs fennakadás – adta hírül az MTI.

Az FKF az éjszakai műszakban 75 szóró munkagéppel folyamatosan végezte az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon a síkosságmentesítést. Az FKF mérései szerint eddig mintegy 2 centiméter hó esett.

Baleseteket okozott a havazás

Éjszaka is árokba csúszott járműveket mentettek a tűzoltók Zala megyében, ahol szerda reggeltől csütörtök reggelig 15-20 centiméter hó esett. A megyei katasztrófavédelem ügyeletese csütörtökön az MTI-nek elmondta: szerda estétől összesen tíz esetben riasztották a zalai tűzoltókat árokba csúszott járművek kivontatásához. Kamionokat és személyautókat egyaránt érintették a balesetek, amelyek során azonban személyi sérülés sehol nem történt.

Az újbóli havazás a legtöbb gondot a zalai-somogyi megyehatár környékén, a 61-es főúton okozta, ahol szerda este órákon át folytak a mentési munkálatok a megcsúszott, elakadt teher- és személygépkocsik miatt. A Magyar Közút észak- és dél-dunántúli regionális főmérnökségeinek ügyeletei az MTI-vel csütörtök reggel közölték: Zalában a főutak többnyire latyakosak, hókásásak, a mellékutak havasak vagy a letaposott hótól síkosak. Mindenütt járhatóak az utak, nincs megközelíthetetlen település, de téli útviszonyokra kell készülnie az autósoknak.

Tíz centi hó esett Baranyában

Tíz centiméter friss hó esett az éjszaka Baranyában, de nincs elzárt település a megyében – tájékoztatta csütörtök reggel a közút ügyelete az MTI-t. Baranya főútjai havasak, hókásásak az éjszaka lehullott hó miatt – közölte a Magyar Közút regionális ügyeletese. A megyében bárhol előfordulhat hófúvás.

Az 57-es úton Szederkénynél elakadt egy kamion. A 6-os úton a Pécs és a Pécsvárad közötti kapaszkodósávban, valamint az 57-es úton a kozármislenyi emelkedőnél vesztegelnek kamionok. Pécsett a tömegközlekedésben okozott káoszt a tavaszi hóesés, a keresztben álló, valamint az útszélén veszteglő buszokat az autósok is nehezen kerülgették. A rendőrség tájékoztatása szerint sok volt a koccanásos baleset szerda délután Baranyában.

Dél-Európában is szakadt a hó

Olaszországban káoszt okozott a havazás a közlekedésben. A közép-olaszországi Abruzzo-hegységben több száz autós töltötte a kocsijában az éjszakát a hirtelen lehullott hó miatt. Észak-Olaszországban 24 órán át megszakítás nélkül esett a hó. Az ítéletidő miatt bezárták a Bologna melletti Marconi repülőteret. Emilia Romagna, Toscana (Toszkána) és Umbria tartományokban több tucatnyi településen szünetelt az oktatás.

Katalóniában – Spanyolország északkeleti részén – 100 ezer ember maradt áram nélkül a hétfői erős havazás után. Ezen a vidéken meglehetősen szokatlan, hogy az évnek ebben a szakában ekkora havazás legyen. Barcelonában 25 éve most havazott először. A csapadék a katalán nagyváros és a francia határ között fekvő Gerona (Girona) tartományt sújtotta leginkább, 40 ezer iskolás maradhatott otthon. A francia-spanyol határhoz vezető autópályán még szerdán is kaotikusak voltak a viszonyok. A határon 20 kilométer hosszan torlódtak föl a teherautók.

A Spanyolországhoz tartozó, földközi-tengeri Baleár-szigeteken is gondot okozott a havazás; Palma de Mallorcában nem maradt meg a hó, de a belső, magasabban fekvő területeken csaknem egy tucatnyi utat le kellett zárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik