Belföld

Döglött békákat csempészett

Élő védett madarakat, illetve szintén védelem alatt álló madarak és békák tetemét találták meg vámosok egy közúti ellenőrzés során Nagylak térségében.

Némedi Varga Éva, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnokságának sajtószóvivője tájékoztatása szerint munkatársaik szerdán este közúti ellenőrzésre állítottak meg egy olasz rendszámú, olasz állampolgár által vezetett személyautót.

A pénzügyőrök figyelmét felkeltette, hogy a jármű utasterében, kalitkákban kilenc élő madarat – tengelicet, calandrapacsirtát, valamint berki, mezei és házi verebet – szállítanak, ezért a további ellenőrzés mellett döntöttek. Ennek során a jármű utasteréből és az autó tetején elhelyezett csomagtartóból 238 példány tollas, illetve kopasztott, fagyasztott madártetem – fehérgólya, vörös nyakú lúd, fenyőrigó, fürj, pacsirta, gerle –, valamint 200 békatetem került elő.

A szakértő előzetes véleménye szerint a megtalált állatok és tetemek védett fajokhoz tartoznak. A hazafelé tartó sofőr a védett fajok szállításához nem tudott engedélyt bemutatni, ezért a 6 és félmillió forintot meghaladó értékű szállítmányt a vámhatóság lefoglalta, s a sofőr ellen természetkárosítás bűncselekmény miatt eljárást indított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik