Belföld

Der Standard: Orbán a saját politikai irányvonalának a foglya

"Magyarországon ismét forradalom lóg a levegőben. Vagy talán mégsem" - írja egy osztrák lap a Fidesz választási programja apropóján.

Forradalom előtti légkör Magyarországon – Orbán kötéltánca címmel közölt cikket csütörtökön a Der Standard című osztrák lap. Josef Kirchengast, a liberális lap munkatársa cikkében azt írja: Orbán Viktor azt ígéri, a választások után minden másként lesz. De hogy pontosan hogyan is néz majd ki ez a “rendszerváltás”, azt nem mondja meg. Ismert, hogy nem sokra tartja a parlamentáris rendszert – írta a Fidesz-elnökről.

Az előző kormányt a parlament előtti, heteken át tartó felvonulásokkal akarta megdönteni, és népszavazással kikényszerítette az egészségügyi díjak emeléséről szóló törvény visszavonását, hozzájárulva a költségvetési hiány megugrásához, ami az államcsőd szélére sodorta Magyarországot.

Az elmúlt nyolc év szocialista kormányzásának felelőseit “felelősségre kell vonni” – idézte Stumpf István osztrák újságírók előtt mondott szavait. Az elszámoltatás mikéntjéről – írta – nem beszélt a volt kancelláriaminiszter.

Szabó Vilmos külügyi államtitkár, az MSZP képviselője és képviselőjelöltje kíváncsi, milyen fordulatot tervez Orbán. “Talán egypártrendszert akar? Az már volt nálunk” – mondta. Szabó szerint Magyarországnak európai uniós tagként mindenesetre garantálnia kell a demokratikus alapjogokat. Ha a Fidesz-elnök valóban egy új rendszert akar felépíteni, “akkor súlyos válság következik” – idézte a politikust a Der Standard.

Kockázatos a retorika

Akár választási retorika, akár hosszú távú stratégia az alapja, Orbán fordulatretorikája nagyon kockázatos – vélte a szerző. A legújabb felmérések szerint a Jobbik 15 százalékos támogatottságával már megközelítette a 18 százalékon álló MSZP-t, Észak-Magyarországon, ahol különösen magas a munkanélküliség, már a második helyen áll – írta, szélsőjobboldalinak nevezve a Jobbikot.

Országosan a Fidesz 63 százalékos támogatottságra számíthat, mindenesetre enyhén csökkenő tendencia mellett. A Jobbik ezzel szemben 50 százalékot javított a legújabb felmérések szerint.

A Jobbik sikere nem is lenne kellemetlen a Fidesznek?

“Úgy tűnik, Orbán a saját politikai irányvonalának a foglya lett” – vélte Kirchengast. Ha a Fidesz továbbra is radikális változásokat ígér, elriaszthatja a mérsékeltebb szavazókat, már csak a Bajnai-kormány alatt bekövetkezett gazdasági stabilizáció miatt is. Azok viszont, akik valóban fordulatot akarnak, egy autoriter rendszert, mint például az oroszországi, inkább Vona Gáborral tartanak.

Kirchengast szerint Orbán már felismerte a szélsőjobboldal veszélyét. Emeli a tétet és választás elé állítja a választókat. “Kis győzelem – kis változás, nagy győzelem – nagy változás” – idézett egy Fidesz-jelmondatot. Emellett egy jelentős Jobbik-siker nem is lenne olyan kellemetlen a Fidesz számára, amely ebben az esetben kiegyenlítő erőként léphetne fel – írta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik