Belföld

Titokban vették le a címereket a háborús bűnösök sírjáról

A nyilvánosság teljes kizárásával került le a nemzeti címer 52 háborús bűnös sírjáról tavaly decemberben a 298-as parcellában.

A rákoskeresztúri Új Köztemető 298-as parcellájában eltemetetteket kutató Csapody Tamás kiemelte: az 52 háborús bűnös sírján jelenleg is márványtábla, kopjafa és nemzeti szalag található, és a többi háborús bűnös sírján ezen felül még nemzeti címer is látható.

A parcella bejáratánál álló Nemzeti pantheon feliratú székelykaput el kellene távolítani, mert ott mintegy 130 háborús bűnös nyugszik. Éppen ezért valótlan az a nyilatkozat – folytatta -, amelyet Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) főtitkára adott, miszerint a székelykapu a “kommunizmus áldozataira emlékezetet”.

A főtitkár nyilatkozatával vitatkozva Csapody Tamás hangsúlyozta: nemzeti és a nyilas ünnepeken a 298-as parcellánál “egyértelműen látható a folyamatos újnyilas jelenlét”. Az újnyilasok felvonulásairól – legutóbb a február 16-i megemlékezésükről – és feliratos koszorúiról készült képek antifasiszta civil szervezetek honlapjain is láthatók.

Radnainé Fogarasi Katalin megjegyzésére reagálva elmondta: a 298-as parcella felett diszponáló NEKB és a Mementó táblát állíttató Szabadságharcosokért Közalapítvány vezetője egyaránt Boross Péter volt miniszterelnök. Megjegyezte: a tábla helytelenül tünteti fel, hogy a 298-as parcellába “az 1945 utáni diktatúra” áldozatait temették el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik