Belföld

Feltételekkel vállalja Kenedi a bizottságot

Feltételekhez kötötte Kenedi János, hogy elvállalja a mágnesszalagokon talált adatok tartalmi elemzésében közreműködő civil bizottság vezetését – tudta meg a történésztől a Népszava.

A lap hétfői számában megjelent írás szerint a legfontosabb feltétel az volt, hogy a Bajnai Gordon által február 22-én bejelentett grémium tagjait ne pártparitásos alapon válogassák össze, mint a 2007-ben az állambiztonsági iratok átvizsgálására létrejött első bizottságét.

A 2009 márciusa és novembere között lementett szalagok “több tízezer hálózati személy nevét, fedőnevét, azonosító adatait és beszervezési dossziéjának számát, valamint egy, a számítógépes nyilvántartás során alkalmazott kódszámot” tartalmaznak – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy a bizottságnak egy éve lesz a munka elvégzésére.

Kenedi János szeretne beleszólni a tagok kiválasztásába, arról azonban egyelőre nem kívánt nyilatkozni, hogy kiket látna szívesen maga mellett a testületben. Ahhoz is ragaszkodott, hogy esetenként felkérhessenek külsős szakértőt.

Ennek oka egyebek közt az, hogy a mágnesszalagok ügyében informatikusra, míg az adatok minősítésének kérdéseiben jogászra lehet szükség – mondta a szakértő a Népszavának. Épp a minősítés megítélése lenne a bizottság egyik alapvető feladata.

Arról azonban egyelőre nem tudni, hogy a grémium mikor kezdhetné meg a működését. A lap érdeklődésére a Kormányszóvivői Irodánál nem árultak el részleteket, de Kenedi János sem kapott még hivatalos felkérést. Kenedi szerint jelenleg a bizottság létrehozásáról szóló kormányrendelet kodifikációja zajlik – írta a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik