Belföld

Nem lesz a kutyáknak ügyvédjük Svájcban

Nemet mondtak a svájciak arra a javaslatra, hogy minden kantonban nevezzenek ki ügyvédet a bántalmazott állatok képviseletére.

Svájcban vasárnap tartottak népszavazást, amelyen az állatvédők azt szerették volna elérni, hogy az egész országra terjesszék ki a Zürichben már 1992 óta érvényes rendszert.

A legnagyobb svájci városban Antoine Götschel személyében külön ügyvéd foglalkozik a bántalmazott állatok eseteivel, és valószínűleg nem véletlen, hogy 2008-ban az ilyen jellegű ügyek miatt indított hétszáz eljárás egyharmadát éppen Zürichben indították el.

A svájciak tömegesen utasították el az állatvédők kezdeményezését: a hivatalos végeredmény szerint 45 százalékos részvétel mellett a szavazók 70,5 százaléka adott le „nem” szavazatot, követve a kormány és a jobboldali pártok ajánlását. Utóbbiak azzal érveltek, hogy az országban így is nagyon szigorú törvények védik az állatok jogait. Álláspontjuk szerint az állatkínzás visszaszorítására messze nem állatjogvédő ügyvédek kinevezése a legjobb megoldás.

Svájc a világ azon országai közé tartozik, ahol a legerősebb védelmet élvezik az állatok. A jogaikat védő törvényt két évvel ezelőtt szigorították meg. Malacokat, törpepapagájokat, hörcsögöket, aranyhalakat és más társas lényeket tilos egyedül nevelni, kötelező legalább egy társat is tartani. A lovakat és a teheneket rendszeresen ki kell vinni az istállóból, hogy mozoghassanak. A kutyatulajdonosok tanfolyamon sajátíthatják el, hogy miként bánjanak helyesen négylábú barátjukkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik