Belföld

Mesterházy: nemzeti modernizáció kell

Nemzeti modernizációra van szüksége az országnak - mondta Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szombaton Tapolcán egy lakossági fórumon.

Olyan nemzeti modernizáció kell, amely “az elmúlt húsz év tanulságait levonja, összesűríti”, s ahol szükség van a változtatásra, ott bátran belevág – tette hozzá. Mesterházy Attila szerint a nemzeti modernizációnak “több ciklusra kell feladatot adnia a különböző kormányoknak, amelyek egymást követik, s az élet szinte teljes területére ki kell terjednie”.

Mivel nemzeti modernizációról van szó, így az “nem nélkülözheti a nemzeti minimumokat; azokat a politikai konszenzusos területeket, amelyekben nincs politikai vita, nincs politikai acsarkodás” – hangsúlyozta a szocialisták miniszterelnök-jelöltje.

Mesterházy Attila rámutatott: a nemzeti modernizációnak számos kulcsterülete van, s szerinte “az egyik és talán a legfontosabb, a foglalkoztatás bővítése, a munkahelyteremtés”. Szerinte az elmúlt húsz évben sajnos egyetlen kormány sem tudta jelentősen növelni a foglalkoztatottság szintjét.

Mesterházy Attila szerint a politikának együtt kell működnie a nemzeti modernizációban az oktatás, az egészségügy, a vidékfejlesztés, az agrárium és számos más területen is.

A miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta: az MSZP programja szerint “új politikai kultúrára van szükség”. Olyan vitákról szóljon a politika, amely az emberek mindennapi életét befolyásolja – tette hozzá. Mesterházy Attila szerint szakítani kell a múlt rossz hagyományaival is, egyszer és mindenkorra le kell vonni a konzekvenciákat az elmúlt húsz év tévedéseit, korrupciós ügyeit illetően.

Mint mondta: sok volt a politikai botrány, a megszegett ígéret, ezzel szakítani kell. A pártnak sok kárt okoztak “az elmúlt évek politikai botrányai – jegyezte meg Mesterházy Attila, hangsúlyozva: megtanulták a leckét, s például a parlament elé terjesztették a pártfinanszírozási-, a kampány-finanszírozási és az antikorrupciós törvényt-javaslatokat, de változtattak számos munkaügyi szabályon is.

A szocialista miniszterelnök-jelölt végül kitért arra is, hogy a világ elismeri azt, amit a magyar kormány a válság kezelésében tett. A magyar válságkezelést jó példaként emlegetik a nemzetközi elemző cégek – fogalmazott Mesterházy Attila a lakossági fórumon, mintegy 300 ember előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik