Belföld

Keletre nyitna a Jobbik

A radikálisok külpolitikájának irányát Kína, Oroszország, Kazahsztán, és Törökország határozná meg, de a Jobbik az arab világ felé való nyitást is nagyon fontosnak tartja - mondta a miniszterjelölt.

Nemzeti érdekű és keleti “testvéri” kötelékeken alapuló külpolitikát ígért pártja nevében a Jobbik pénteken bemutatott külügyi és külgazdasági miniszterjelöltje. Gyöngyösi Márton a budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: “a külpolitika akkor a legsikeresebb, ha nem pillanatnyi taktika határozza meg az irányát, hanem a testvéri kötelékek”. Hozzátette: az új keleti külpolitika irányát Kína, Oroszország, Kazahsztán, és Törökország határozná meg, de a Jobbik az arab világ felé való nyitást is nagyon fontosnak tartja.

A Jobbik a Lisszaboni Szerződés és Magyarország kapcsolatának radikális újragondolását is tervezi parlamentbe kerülése esetén, mivel az európai dokumentum magyarországi aláírása “teljes mértékben antidemokratikus volt” – közölte Vona Gábor, a párt miniszterelnök-jelöltje. A párt külügyi és külgazdasági miniszterjelöltje szerint Magyarországon egy a “magyar nemzeti gyökerek” megtalálásához vezető “érzelmi forradalomra” van szükség, hiszen a magyarok földrajzilag európai nemzetnek tekinthetők, de a gyökereik szerint “keleti népnek” számítanak.

Gyöngyösi Márton szerint a magyar külpolitika “húszéves vakvágányon van”, a Jobbik pedig a “korábbi euro-atlantista” külpolitika helyett “nemzeti érdekű külpolitikát” hirdet, vagyis a magyar érdekek elvárásait minden esetben előrébb rangsorolják, mint a különböző nemzetközi intézmények – így például a NATO és az Európai Unió – érdekeit. A Jobbik kormányra kerülése esetén kiemelt figyelmet fordítana egy új “balkánpolitika” kialakítására is, amelynek célja a magyar kis- és középvállalkozásoknak történő piacszerzés lenne – jegyezte meg a miniszterjelölt.

Vona Gábor az elmúlt húsz év külpolitikáját értékelve tragikusnak nevezte a külügyi prioritások kezelésének mérlegét. Az eddigi külügyminiszterek munkájuk során “aláírtak mindent amit az orruk alá toltak, sok esetben hazaárulással felérő szerződéseket is” – értékelte. A pártelnök emlékeztetett továbbá arra, hogy a Jobbik a határon túli magyarok ügyét nem kül-, hanem nemzetpolitikának tekinti. A területtel egy külön tárca nélküli miniszter foglalkozna egy Jobbik-kormány felállása esetén.
A Jobbik 2010. február 12-én kezdett árnyékkormány felállításába, aminek részeként korábban már három miniszterjelöltjét mutatta be a nyilvánosságnak. A párt a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) élére Pősze Lajos matematikust, a Szerencsejáték Rt. volt elnök-vezérigazgatóját, az egészségügyi tárca vezetésére Gyenes Géza orvost, a Magyar Orvosi Kamara volt főtitkárát, míg igazságügyi tárcavezetőnek Gaudi-Nagy Tamás jogászt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetőjét javasolja.

Gyöngyösi Márton 1977-ben született közgazdász, politológus, korábban a KPMG nemzetközi adótanácsadó cég asszisztens menedzsereként dolgozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik