Belföld

Megfirkálták a rendőröket

Az elmúlt időszakban soha nem látott mértéket öltött a falfirkálás, hétvégén már a Nemzeti Nyomozóiroda épülete is a graffitisek „áldozatául esett. Civilek szerint tényleges harc folyik az utcákon.

Hihetetlen mértékű rombolásba kezdtek a falfirkások Budapesten: az utóbbi hetekben, hónapokban annyi graffiti került a falakra, mint máskor csak évek alatt – tudta meg az fn.hu a Szeretem Budapestet Mozgalomtól (SzeBu). A firkások gyakorlatilag „háborút” indítottak a város ellen, be akarják bizonyítani, hogy hiába tisztogatták meg az épületek, közterek többségét, mégis ők az „erősebbek” – véli a civilszervezet. Hétvégén például már a Nemzeti Nyomozó Iroda épületét is megfirkálták.

Az NNI megfirkált épülete (forrás: SzeBu)

Az NNI megfirkált épülete (forrás: SzeBu)

Korábban írtunk róla, hogy a tavalyi évben indult útjára a Szeretem Budapestet Mozgalom (SzeBu) kezdeményezésére a Főváros 360 millió forintos falfirka-mentesítő programja, amelynek célja nem csak a már meglévő falfirkák eltávolítása, hanem ezeknek a területeknek a folyamatos tisztán tartása is.

Noha ősszel már 100-120 milliós munkát elvégeztek, melynek eredmény a belvárosban jól látható volt, a téli időszakban a graffitisek újból lépéselőnybe kerültek, és a megtisztított területek egy részét már újra „kidekorálták”.

A program keretében folyamatosan járják a falfirkától megszabadított területeket, ami elsősorban a belvárost jelenti – Lánchíd, rakpart, az Andrássy út egy része, az Alkotás út, a Kossuth Lajos utca, a Rákóczi út, Gödör – fényképeznek, és teszik a feljelentéseket, tehát állandó ellenőrzés folyik.

A SzeBu álláspontja az, hogy ezeken a tevékenységeken kívül sokat segítene a társadalom felrázása is, hogy mindenki megértse: a falfirka közös-, vagy magántulajdonunk erőszakos rongálását jelenti, és ennek megfelelően kell fellépni ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik