Belföld

Hazahozták Farkas Pétert

Magyarországra hozták Farkas Péter olimpiai bajnok birkózót, akit több mint egy évi bujkálása után karácsonykor fogtak el egy andorrai hotelben. A menetrend szerinti, Münchenből érkező repülőgép hétfőn késő este landolt Ferihegyen.

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt 2009. december 12-én jogerősen hét év fegyházbüntetésre ítélt Farkas Pétert négy géppisztolyos, csuklyát viselő fegyveres kommandós kísérte, míg az utas váróban másik két géppisztolyos rendőr, illetve tucatnyi egyenruhás állt készültségben.

Farkas Pétert a repülőtéren több mint ötven újságíró, fotóriporter és operatőr várta. A várakozók között volt három korábbi birkózótársa, akik „barátunk vagy” és „erős legyél” és „te vagy a legkirályabb!” kiáltásokkal fogadták egykori sporttársukat. A barátai egy, az újságírók elé kifeszített szalagkordonra egy nemzeti színű lobogót is kiakasztottak Farkas Péter tiszteletére. Újságíróknak azt mondták: ugyanolyan örömmel és tisztelettel várták haza a birkózót, mint amikor olimpiai aranyéremmel tért haza Barcelonából”.


Farkas Péter 1992-ben, Barcelonában, a XXV. Nyári olimpián szerzett aranyérmet kötöttfogásban, a 82 kg súlycsoportban. Az olimpikont, akit Andorrában fogtak el, és a spanyol-andorrai határon adtak át a magyar hatóságoknak – mert Andorrának nincs repülőtere – éppen Barcelonában ültették repülőgépre, és müncheni átszállással hozták haza Magyarországra.

Az olimpikon mosolyogva fogadta barátai kiáltását és a vakuk villogását, majd annyit mondott: „Jó estét, jó szurkolást!”. A tavaly karácsonyi elfogását követően a sajtóban megjelent fotókhoz képest Farkas Péter időközben egészen rövidre vágatta a haját, s hiányzik az egyik első foga. A megbilincselt olimpiai bajnok sporttáskáját az egyik csuklyás kommandós hozta, majd egy lesötétített ablakú mikrobuszba ültették, és elszállították.

Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője Farkas Péter átadását követően újságíróknak a Ferihegyi repülőtéren elmondta: az olimpikont a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállítják, ahol megkezdi büntetésének letöltését.

A 2008 november óta szökésben levő, és nemzetközi elfogatóparancs alapján keresett Farkas Péter olimpiai bajnokot egy andorrai hotelben fogta el a helyi rendőrség tavaly december 26-án éjszaka. A rendőrség még novemberben szerzett tudomást arról, hogy Spanyolországban tartózkodik a körözött sportoló, akinek elfogása érdekében titkosszolgálati eszközöket is bevetettek. Korábban olyan sajtóhírek is megjelentek, hogy a birkózó Thaiföldön bujkál a hatóságok elől.

Farkas Péter ellen azt követően indult eljárás, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság kábítószer-bűnözés elleni osztályának munkatársai felderítő munkát követően még 2004. október 14-én házkutatást tartottak egy XVIII. kerületi családi házban, ahol több ezer tő, marihuána előállítására alkalmas növényt találtak a sok milliós ráfordítással átalakított, szellőző-, párologtató és világítóberendezéssel felszerelt helyiségekben. A három gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vették.

Farkas Károly, Farkas Péter és egy harmadik gyanúsított büntetőperében először felmentő ítélet született, amelyet később a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezett és új eljárást rendelt el.

A sportolóra 2008 novemberében első fokon öt év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság, testvérét, Farkas Károlyt hét évvel sújtotta kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt. A többórás ítélethirdetés közben Farkas Károly rosszullétre hivatkozva szünetet kért, és a határozathirdetés folytatásakor már nem ment vissza a tárgyalóba. Órákkal később újabb szünetet tartott a bíróság, azután már Farkas Péter sem ment vissza a terembe.

Farkas Károlyt egy nappal később Vecsésen elfogták, az olimpikon azonban tavaly decemberig ismeretlen helyen tartózkodott. A másodfokú bíróság tavaly december 12-én Farkas Péter első fokon kiszabott büntetését két évvel, ötről hét évre súlyosította, testvére, Károly hétéves és a harmadik vádlott hatéves büntetését pedig helybenhagyta. A bíró az indoklásban azt mondta, hogy a vádlottak 2001 és 2004 között éveken át “irdatlan mennyiségű” kábítószert állítottak elő, aminek a sorsa azonban ismeretlen maradt, pedig nyilvánvaló, hogy azt értékesítették. Szerinte ha erre is kiterjedt volna a nyomozás, akkor akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható bűncselekmény miatt vonták volna felelősségre az elkövetőket.

A hétfőn éjszaka hazahozott Farkas Péternek a jogerősen kiszabott hétéves fegyházbüntetés mellett egy korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetését is le kell töltenie.

Olvasói sztorik