Belföld

Az MSZP tagadja, hogy bevezetné a vizitdíjat

Az MSZP nem akarja újra bevezetni a vizitdíjat. Tiszteletben tartja a népszavazás eredményét, de fenntartja véleményét, miszerint a vizitdíj a Fidesz populizmusának áldozata lett.

Kökény Mihály, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa Pesti Imre (Fidesz) kijelentésére, mely szerint a szocialisták, ha módjukban állna, újra bevezetnék a vizitdíjat, azt mondta: a vizitdíj a Fidesz populizmusának áldozata lett, de az MSZP tiszteletben tartja a népszavazás eredményét.

Pesti Imre vasárnap tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: azzal, hogy Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke egy tévéműsorban elismerte, hogy jó döntés volt 2007-ben a vizitdíj bevezetése, többek között nem kevesebbet állít, minthogy a díj megtartása lényegesen segítette volna az egészségügyi finanszírozását. Mint hozzátette: ez a kijelentés egyben azt is jelzi, hogy a szocialisták, ha módjukban állna, újra bevezetnék a vizitdíjat és a kórházi napidíjat.

“Engedtessék meg az MSZP-nek, hogy reálisan értékelje az elmúlt nyolc év egészségpolitikáját” – tette hozzá a szocialista politikus azzal, hogy mint az európai baloldali és jobboldali kormányok egyaránt használták és használják a vizitdíjat arra, hogy az igénybevételt ésszerűsítsék. Horvátországtól Németországig különböző konstrukciókban van vizitdíj. Erről sehol nem tartottak népszavazást – emelte ki.

Kökény Mihály hangsúlyozta: a szocialista párt tiszteletben tartja az alkotmányos rendet. “Senki nem gondolkozik a baloldalon a vizitdíj visszaállításán” – fogalmazott.

Szerinte a Fidesz itt is “fantáziálni próbál” arról, hogy mi minden lehet az MSZP programjában, ám azt már nyilvánosságra hozták, ismertek az egészségpolitikai részei is. “Ezt olvassa el Pesti Imre, és ne azon gondolkozzon, ami a programban nincs benne” – emelte ki a szocialista politikus.

Kökény Mihály hozzáfűzte: a Fidesz egészségügyi programját még mindig nem lehet ismerni, nem tudni, hogy mit akar a párt, ha a választásokat megnyeri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik