Belföld

NNI: szakszerű volt a rektor elfogása

Törvényes, szakszerű és arányos volt a parancsnoki kivizsgálás eredménye szerint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának elfogása során a rendőri intézkedés - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Zamecsnik Péter, Szabó János rektor ügyvédje a múlt héten elmondta: az ügyészséghez fordult az elfogás körülményeinek kivizsgálása miatt, mert védence azt mondta: semmilyen ellenállást nem tanúsított, “a rendőrök artikulálatlan üvöltéssel” berontottak az irodájába, a földre lökték, rátérdeltek a hátára és megbilincselték.

Az NNI szerdai közlése szerint az “elfogott passzív ellenállást tanúsított, a földön fekve kezeit a rendőri intézkedés megakadályozása végett görcsösen maga alá húzta, így bilincselése közben homlokán hámsérülést szenvedett.”

Hangsúlyozták: az elfogás során a gyanúsítottat a szükséges mértékű testi kényszer alkalmazásával bilincselték meg. A módszer teljes mértékben megfelel az erőszakos magatartású, esetlegesen fegyverrel rendelkező személy elfogásakor alkalmazott taktikai eljárásoknak, aránytalanság sem a testi kényszer alkalmazásakor, sem pedig a bilincseléskor nem volt megállapítható.

Közlésük szerint ezt alátámasztja az elfogást közvetlenül követő orvosi vélemény, fogdai, rendőri jelentések és az elfogáskor készült videófelvétel is.

Kitértek arra is: az NNI nem tud arról, hogy hivatalos panaszbeadvánnyal éltek volna az NNI-nél, vagy más szervnél az elfogás körülményeivel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik