Belföld

Tatárszentgyörgy után egy évvel sincs nyugalom

Ma nem jó cigánynak lenni Magyarországon – állítják a romák a tatárszentgyörgyi gyilkosság első évfordulóján. Bár a kedélyek még mindig nem nyugodtak meg a Pest megyei településen, az ott élőknek további nehézséget okoz, hogy a rendőrség a fél falut lezárná a helyszíni bizonyítás idejére.

Az új megbékélés és a szolidaritás szükségességéről beszélt a Miniszterelnöki Hivatal főigazgatója az egy évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi fegyveres támadás halálos áldozataira emlékezve.

Németh Erika azt mondta: „A kormány nem engedi, hogy kirekesszék a cigányságot, és a népcsoport mély örvénybe kerüljön, de mindannyiunk kötelessége, hogy ne engedjünk teret az gyűlölet és indulatkeltésnek”.

Legyen jövőképük

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke azt hangsúlyozta: a népnek és a nemzetnek “nem politikai bűvészmutatványokra, káoszkeltésre van szüksége”, hanem arra, hogy adják vissza az emberek, így a cigányság rendszerváltás előtti méltóságát, hogy legyen jövőképük.

Ma nem jó cigánynak lenni ebben az országban – figyelmeztetett -, és félő, hogy a Hódmezővásárhelyen a hétvégén megjelent romaellenes falfirkák újabb tragédiákhoz vezethetnek, ha a rendőrség még csírájában nem fojtja el ezt a hangulatot, nem találja meg az elkövetőket.

Kolompár Orbán feltette a kérdést: ha a “politikai cirkusz” áldozatai és eszköze marad továbbra is a cigányság, és nem állítják meg a radikalizálódás folyamatát, mi lesz ebből az országból néhány éven belül?

hat áldozat, négy gyanúsított

Tavaly február 23-ra virradóra Tatárszentgyörgy cigánysorán az utca utolsó házára – akkor még ismeretlenek – gyújtópalackokat dobtak, majd a tűz elől menekülő emberekre lőttek sörétes fegyverekkel. A támadásban a 27 éves családfő, Csorba Róbert és ötéves kisfia életét vesztette, a család hatéves kislánya súlyosan megsérült.
A gyanú szerint a támadás annak a romák sérelmére elkövetett sorozattámadásnak a része volt, amely 2008. július 21-én Galgagyörkön kezdődött, és amelyet nyolc másik követett. A támadásoknak összesen hat halálos áldozatuk volt. A bűncselekmény-sorozattal gyanúsított négy férfit 2009. augusztus 21-én Debrecenben fogták el, azóta előzetes letartóztatásban vannak.

Az OCÖ-ben tartott megemlékezésen részt vett a tatárszentgyörgyi gyilkosság áldozatának, Csorba Róbertnek az özvegye és a támadásban megsérült kislánya is.

Kiürítés

A romnet hírportál a közelmúltban úgy értesült, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) elkészült a a romagyilkosságok és támadások helyszínein lefolytatásra váró bizonyítási eljárásokra vonatkozó rendőrségi tervvel. Ennek során várhatóan egész településrészeket ürítenek ki, hogy megóvják a gyanúsítottak testi épségét.

A tervekkel kapcsolatban lapunknak az NNI nem akart részletekbe bocsátkozni. Fazekas Henrietta, az egyik érintett település, Tatárszentgyörgy jegyzője az fn.hu-nak azt mondta, őket még nem keresték meg a rendőrök a kiürítés tervével.

Videónk tavaly nyáron készült:

Információink szerint a Pest megyei település életét nem bolygatta meg a brutális gyilkosság egyéves évfordulója, igaz, a faluban még mindig gyanakodva méregetik az idegen autókat.

megemlékezések

Kedden a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom és a Roma Polgárjogi Alapítvány képviselői a Pest megyei település temetőjében helyeznek el virágokat az áldozatok sírján, majd kora este a fővárosi Nehru parton, a romaholokauszt emlékművénél tartanak megemlékezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik