Belföld

Felborult egy magyar turistabusz

Az árokba csúszott egy osztrák hegyi úton egy diákokkal teli busz. Hárman súlyosan megsérültek.

Letért az útról, oldalára borult, és az útszéli árokba csúszott egy magyar turistabusz szombat délelőtt 82 utassal, köztük 61 tizenévessel az ausztriai Karintia tartományban egy hegyi úton – közölte a vöröskereszt és a bécsi magyar konzulátus. Az utasok közül hárman súlyosan megsérültek. A buszról hiányzott a kötelező hólánc.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A baleset a spittali járásban, az innerkremsi sítelep térségében történt. A turistabusz Schönfeldből indult és úton volt az innerkremsi sítelep felé. A tartományi rendőrség az MTI-hez eljuttatott közleményében annyit közölt, hogy a szóban forgó útszakaszon egy emeletes magyar busz a csúszós útviszonyok miatt egy éles jobbkanyarban áttért az út bal oldalára és az árokba csúszott. A busz vezetője – egy 39 éves magyar férfi – nem fogyasztott alkoholt. Brigitte Lindermuth rendőrségi szóvivő az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a buszon nem volt hólánc, pedig az az adott útviszonyok mellett kötelező lett volna. A sofőr ellen a rendőrség várhatóan feljelentést tesz gondatlanság miatt.

A járművön a budapesti Kempelen Farkas Gimnázium 61 tanulója, négy tanárja és 17 öregdiákja utazott – mondta el a főkonzul. Az osztrák vöröskereszt legfrissebb információi szerint három súlyos és 29 könnyű sérültje van a balesetnek. A három súlyos sérültet a tamswegi, a spittali és a villachi kórházba szállították – mondta Peter Klampl szóvivő. A könnyű sérültek többsége zúzódásokat, vágott sebeket és horzsolásokat szerzett a balesetben. “Szerencse a szerencsétlenségben” – vélekedett a szóvivő – , hogy a baleset viszonylag kedvező kimenetelű volt. Azoknak, akik épségben maradtak, egy kríziscsoport nyújt segítséget a helyszínen.

A mentőszolgálatok 15 mentőkocsit, öt orvost és 36 ápolót küldtek a helyszínre, emellett 60 tűzoltó van bevetésben – mondta. Legelőször egy véletlenül a közelben tartózkodó német orvos sietett a bajba jutottak segítségére. A szóvivő az osztrák hírügynökséggel előzőleg azt közölte, hogy egy fiatal súlyosan, nyolc-tíz másik könnyebben megsérült. A főkonzul később úgy értesült, hogy egy diákot helikopterrel szállítottak kórházba, de a jelenlegi ismeretek szerint komolyabb orvosi beavatkozásra nem lesz szükség nála, néhány napon belül hazaengedik. Többen könnyebben megsérültek, őket és a többi utast elsőként egy közeli hotelben helyezték el. Mint mondta, várhatóan 17 utast szállítanak kórházba orvosi megfigyelés és egyéb ellátás céljával.

Az egyik nevelőtanár tájékoztatása szerint minden szülő tud a balesetről, a tanároktól vagy a diákoktól értesültek róla – mondta a főkonzul. Egy hozzátartozót a konzulátus értesített. Az érintettek eddig nem fordultak segítségért a képviselethez.
Az utat egy utazási iroda szervezte, ennek vezetője a főkonzul ismeretei szerint úton van Ausztriába. Az MTI értesülése szerint elindult egy másik busz a diákokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik