Belföld

Sok a civil áldozata a NATO-nak

A NATO megerősítette vasárnap, hogy afganisztáni offenzívájában két célt tévesztett rakéta vasárnap megölt legalább 12 polgári személyt.

A kabuli kormány korábban tíz halálos áldozatról számolt be, hírek szerint két rakéta egy családi házba csapódott be Mardzsa körzetében. Stanley McChrystal amerikai tábornok, az afganisztáni nemzetközi erők főparancsnoka Hamid Karzai elnökhöz intézett közleményében sajnálkozott az incidens miatt. Egyszersmind leszögezte, hogy a Helmand tartományban indított offenzíva célja a biztonság és stabilitás helyreállítása az ország veszélyes déli övezetében.

Az afgán elnök a kormány és a NATO közös offenzívájának kezdetén, szombaton figyelmeztette a katonákat, hogy óvatosan járjanak el és kíméljék a polgári lakosságot. Az ENSZ is hasonló tartalmú nyilatkozatban szólította fel a szemben álló feleket.

A nemzetközi katonai erők, az ISAF közleménye szerint egyik katonájuk életét veszítette egy dél-afganisztáni vasárnapi merényletben. Sem nevét, sem nemzetiségét nem hozták nyilvánosságra.

A tálib rezsim megdöntése óta a most folyó hadjárat a legnagyobb offenzíva, amelyben 15 ezer – afgán és nemzetközi – katona vesz részt. Hivatalos afgán források szerint eddig legalább 27 felkelő veszítette életét. Az ISAF szerint a harcok első napján egy brit és egy amerikai katona halt meg. Az afgán hadsereg, amely a csapatok nagyobb részét adja, nem számolt be saját veszteségről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik