Belföld

Kárpátalján a passzívak a szavazók

Kárpátalján az első fordulóhoz képest is kevesebben adták le szavazatukat vasárnap délutánig az ukrán elnökválasztás második fordulójában, a részvétel 15 százalékkal marad el az országos átlagtól.

A Központi Választási Bizottság adatai szerint a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében magyar idő szerint 14 óráig a választópolgárok valamivel több mint 35 százaléka adta le voksát, szemben az 50 százalékos országos átlaggal. Az elnökválasztás első fordulójában ugyanekkor a részvétel megközelítette a 37 százalékot.

A magyar többségű, Beregszász központú választási körzetben Kárpátalján belül is majdnem a legalacsonyabb a részvétel, kora délutánig a választók alig több mint 27 százaléka adta le szavazatát. Kevesebben csak a técsői körzetben szavaztak.

Az ukrán elnökválasztás első fordulójában Kárpátalján – egyedüli nyugat-ukrajnai megyeként – Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártjának (PR) jelöltje kapta a legtöbb szavazatot, 3,5 százalékkal megelőzve mostani riválisát, Julija Timosenko hivatalban lévő miniszterelnököt. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség által támogatott Janukovics legnagyobb arányban a magyarlakta településeken győzött, és ennek köszönhette kárpátaljai első helyét.

Politológusok előrejelzése szerint az elnökválasztás második fordulójában Kárpátalján Timosenko kapja majd a voksok többségét, körülbelül három százalékkal hagyva maga mögött versenytársát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik