Belföld

Rács mögött a mindent tudó háttérember

Várhatóan péntek délelőtt dől el, hogy előzetesbe kerülnek- e a BKV-ügy szerdán őrizetbe vett gyanúsítottjai. Köztük van Mesterházy Ernő is, aki alternatív üzletemberből lett Demszky Gábor főpolgármester legbefolyásosabb tanácsadója, majd az SZDSZ királycsinálója.

Az egzotikus ruhákkal és más termékekkel kereskedő Bahia és az azonos nevű lemezkiadó alapítójaként kóstolt bele az üzleti életbe a rendszerváltás környékén Mesterházy Ernő. Itt keresett pénzét cégekbe, mások mellett sikeres takarítóvállalkozásokba fektette, így szerezte a vagyonát – derül ki az [origo] két éve készített kitűnő portréjából. Mesterházy Ernő azóta filmproducerként és a TV2 igazgatósági tagjaként is ismert.

Politikai kapcsolatrendszere jórészt azután épült ki, hogy feleségül vette Mécs Imre, volt SZDSZ-es, jelenleg MSZP-s képviselő lányát, akitől három gyermeke született.

Demszky Gábor főpolgármester mellett tanácsadóként 2002-ben tűnt fel, befolyása később olyan mértékűvé vált, hogy Bőhm András, az SZDSZ volt fővárosi frakcióvezetője 2007-ben az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy nyilatkozott róla: ő dönt a városháza leglényegesebb ügyeiben, például a fővárosi közműcégek vezetőinek kinevezéséről is. 2006-ban Mesterházy képviselte Demszkyt az MSZP-vel folyó koalíciós egyeztetéseken.

A Népszabadság csütörtöki számában arról ír, hogy az üzletember érdeklődése a közelmúltban az országos politika felé fordult. A lap informátorai szerint a Demszky-Mesterházy duó ültette az SZDSZ elnöki székébe Retkes Attilát, és az üzletember volt a motorja az MDF-SZDSZ választási szövetségének is.

Mesterházy Ernőt szerdán vették őrizetbe, és azzal gyanúsítják, hogy „szándékosan rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződések megkötésével kötelezettségüket megszegjék”. Ezzel gyanúsítja a rendőrség Tóthfalusi Györgyöt is, aki két évig a BKV igazgatóságának elnöke volt, és Mesterházy régi üzlettársaként szerepelt az SZDSZ fővárosi listáján 2002-ben és lett a BKV vezetésének tagja. Pap Gábor, Mesterházy Ernő ügyvédje szerint teljes jogi képtelenség maga a gyanúsítás, amely ellen védence panasszal élt, hiszen soha semmilyen tisztséget nem viselt a főváros önkormányzatánál.

Minden pártot besároz a botrány

Mindegy, hogy mi lesz a jogi következménye végül a volt főpolgármester-helyettessel összefüggésbe hozott ügyeknek: a kampány szempontjából csak az számít, hogy jelenleg a nyilvánosságban korrupciós botránysorozatként jelenik meg BKV-ügy – véli Juhász Attila. A political Capital vezető elemzője lapunknak elmondta: ebből következik, hogy az MSZP számára racionális kármentő döntés volt Hagyó visszaléptetése, de nyilvánvalóan az ügy ettől függetlenül is hátrányos mind az MSZP-re, mind az SZDSZ érintettjeire nézve. “Az is jól látható, hogy konfliktus van az SZDSZ és MSZP között, az MSZP-n belül pedig korábban is voltak ellentétek Hagyó személyével kapcsolatban. Az MDF számára nem maga az ügy, hanem inkább az jelent veszélyt, hogy ha annak kapcsán újabb párton belüli viták, lázongások alakulnak ki az SZDSZ-szel kötött együttműködés miatt” – fogalmazott a politológus. Szerinte összességében a BKV-ügy rendkívül rossz képet mutat az MSZP-ről és az SZDSZ-ről, aminek épp Budapesten lehet a legnegatívabb hatása a két pártra, ahol pedig még viszonylag a legjobb eredményre számítanak. Az SZDSZ esetében ez a pártok közötti megállapodás következtében az MDF-re is hatással lehet.

Az [origo] portréja Mesterházy Ernőről itt olvasható.
Az Index interjúja a vállalkozóval itt érhető el.
A Népszabadság írását itt ismerheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik