Belföld

Kivégzik a 9/11-es merénylet értelmi szerzőjét

Az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrormerényletek értelmi szerzőjét, Halid Sejk Mohammedet bíróság elé állítják, és valószínűleg kivégzik.

A hírt Robert Gibbs fehér házi szóvivő, a CNN egyik műsorában közölte vasárnap. Gibbs azonban nem erősítette meg azokat a beszámolókat, amelyek szerint mégsem New Yorkban rendeznék meg a pert.

Az eredeti tervek szerint a bírósági tárgyalást a terroristák által romba döntött Világkereskedelmi Központ egykori ikertornyainak a tőszomszédságában tartanák meg. Ezt az elképzelést azonban Michael Bloomberg New York-i polgármester és az amerikai nagyváros számos vezetője ellenzi. Érvelésük szerint a feltehetően több évig elhúzódó eljárás évente több mint 200 millió dollárjába kerülne a városnak. A városrész lakói sem fogadnák szívesen a folyamatos készültséget, ezenkívül az egész város biztonságát meg kellene erősíteni az esetleges újabb terrortámadásokkal szemben.

Gibbs a televíziós műsorban közölte, hogy a kormányzat egyelőre tárgyal a New York-i városvezetéssel, és megérti aggodalmaikat.

Eric Holder igazságügy-miniszter tavaly novemberben jelentette be, hogy polgári bíróság elé állítják a terroristát és négy társát, sorsukról nem katonai törvényszék fog dönteni.

Konzervatív szenátorok nem értenek egyet a döntéssel, ők úgy gondolják, hogy a terroristákat ellenséges harcosokként a szigorúbb és zártabb katonai bírósági eljárás során kellene elítélni. Érvelésük szerint egy amerikai szövetségi polgári eljárás módot adna a szélsőségeseknek, hogy azt kirakatperré változtatva a világ nyilvánossága előtt magasztalják tettüket és újabb harcosokat állítsanak a terrorizmus oldalára.

Bloomberg polgármester is azon a véleményen van, hogy a tárgyalást egy katonai bázison folytassák le, de semmiképpen sem Manhattanben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik