Belföld

Százmilliókat vitt el az ár

Megközelítőleg 620 millió forintba került az ár- és belvíz elleni védekezés Békésben, hiszen 800 embert foglalkoztatott a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság és szivattyútelepek a Velencei-tó víztartalmának közel dupláját emelték át a befogadó folyókba. Ez az összeg még növekedhet.

Megközelítőleg 620 millió forintba került az ár- és belvíz elleni védekezés Békésben – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Körkövizig) vezetője.

Bak Sándor elmondta, hogy tavaly december vége óta az igazgatóság szivattyútelepei több mint 70 millió köbméter belvizet, vagyis a Velencei-tó víztartalmának közel dupláját emelték át a befogadó folyókba. A védekezés költsége ezért elérte a 340 millió forintot, amelyet várhatóan a szaktárca finanszíroz majd.

Hozzátette, hogy az árvíz elleni védekezés további 280 millió forintba került a térségben, s előfordult, hogy egyszerre több mint 800 embert foglalkoztatott az ár- és belvíz elleni védekezésben az igazgatóság.

A szakember várakozásai szerint egyelőre újabb árhullámmal nem kell számolni, mert a Körösök vízgyűjtőin kevés csapadék hullott, ám a belvíz várhatóan további feladatokat ad munkatársainak.

Az elöntött területek nagysága ugyan csak 13 ezer hektár körül alakul jelenleg, ám a víz most lefagyott, ezért nem tudni, hogy a későbbre várható olvadás milyen további feladatokat ad a Körkövizig dolgozóinak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik