Belföld

Elutasítják a minimumpontszám emelését

A hallgatói önkormányzatok nem támogatják a felsőoktatási felvételi minimumpontszámának emelését. Szerintük ennek hatására sok kisebb vidéki intézmény finanszírozási csapdába kerülne.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kialakította hivatalos álláspontját a felvételi minimumpontszámának emelésével kapcsolatban, nem támogatja a felvételi küszöb 200 pontról 240 pontra emelését – írja a Kossuth Rádió.

Úgy vélik, nincs összefüggés a ponthatárok és a teljesítmény között, az intézkedéssel nem lehet a minőség javítását elősegíteni, ezért nem támogatják az oktatási tárca azon javaslatát, amely 2012-től a jelenlegi 200 pontról 240 pontra emelné a felvételi küszöböt.

Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke a Magyar Nemzetnek korábban azt nyilatkozta: egyelőre nem kaptak pontosabb statisztikát arra vonatkozóan, hogy mennyien esnének el a felsőoktatás lehetőségétől, ha 240 pontra emelnék a minimum felvételi ponthatárt. Becsléseik szerint 1500 államilag támogatott és 3-4000 költségtérítéses hallgató nem jutna be az intézményekbe. Ez elsősorban a vidéki intézmények költségvetését érintené rosszul, hiszen a kevesebb hallgató után kevesebb állami támogatást kapnának az egyetemek, főiskolák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik