Belföld

Egymásra mutogatnak a városházán BKV-ügyben

Egyre nő a lehetséges felelősök száma a BKV körüli ügyek miatt. Az egykori fővárosi koalícióról most derül ki, hogy nem is volt akkora az egység.

Bár Ihász Sándor fővárosi főügyész a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy felvetődhet a BKV ügyében döntési és intézkedési joggal rendelkező személyek felelőssége a tulajdonosnál, vagyis az önkormányzatnál is, ám az ügyészség részéről egyelőre nem érkezett megkeresés az ügyben.

A szocialista frakcióvezető, Steiner Pál szerint Demszky Gábor főpolgármesternek mindenről tudnia kellett, Demszky pedig azt mondta, hogy ő azonnal elvette helyettesétől Hagyó Miklóstól a BKV körüli teendőket, amikor megrendült benne a bizalma.

Kérdésünkre a Fővárosi Önkormányzatnál elmondták, hogy a főváros gazdasági bizottsága gyakorolta a BKV feletti tulajdonosi jogokat így még szerdán sor kerül a bizottság elnökének Somlyódi Csabának a meghallgatására. A városháza szerint egyébként felelőssége lehet még a BKV Igazgató Tanácsának, a Felügyelőbizottságnak, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának.

Lapunk úgy tudja, hogy a BKV ügyeit vizsgáló – tavaly novemberben alakult – eseti bizottság
szerdai ülésén több, egyelőre nem nyilvános vizsgálati dokumentumot is áttekintenek a testület tagjai.

Többek között olyan iratokat is megvizsgálnak, melyek a vitatott kifizetések alapjául szolgálhattak, a testületnek március 24-ig van mandátuma arra, hogy jelentést készítsen. A BKV napvilágot látott ügyeivel kapcsolatban a rendőrség nyomoz, a bizottságnak hatósági, nyomozati jogköre nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik