Belföld

Csőd szélén áll Magyarország?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatása ellenére is veszélyben van a magyar és több más európai államháztartás, mert némelyik "elviselhetetlenül magas" hiányt halmozott fel - nyilatkozta Kenneth Rogoff neves amerikai gazdasági szakértő. Úgy látja, hogy emiatt a következő években látni fogunk néhány államcsődöt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatása ellenére is veszélyben van a magyar és több más európai államháztartás – nyilatkozta Kenneth Rogoff neves amerikai gazdasági szakértő.

Az IMF korábbi vezető közgazdásza többek között arról beszélt, hogy az IMF sok támogatást ad és adott a magas államháztartási hiánnyal küzdő európai országoknak, s ezek így időt nyernek. De nehéz lesz minden országot megmenteni, mert némelyik “elviselhetetlenül magas” hiányt halmozott fel.

Amíg kedvező feltételekkel pénzhez jutnak, még megmenekülhetnek az államcsődtől. De szerinte kevés ország van olyan politikai helyzetben, hogy keresztülvigyen egy szigorú takarékossági programot. “Úgyhogy a következő években látni fogunk néhány államcsődöt” – fogalmazott.

A kérdésre, hogy mely országokat látja veszélyben, Ukrajnát, Lettországot, Romániát, Magyarországot és Görögországot említette a közgazdász. Írországnak és Portugáliának is vannak problémái – tette hozzá.

Rogoff szerint a nemzetközi bankválságokat rendszeresen követi költségvetési válság, ami ezúttal elsősorban Kelet-Európát érinti. úgy látja, hogy a térségben erős banki jelenléttel rendelkező országok számára nehéz időszak következik a széleskörű nemzetközi garanciák lejárta után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik