Belföld

A rendőrök tüzet nyitottak Teheránban

Vasárnap is folytatódtak az előző nap kezdődött heves összecsapások Teherán központjában ellenzéki tüntetők és a biztonsági erők között. Egyes hírek szerint legkevesebb négy tüntető meghalt.

Egy reformista honlap jelentése szerint a rendőrök először ütlegelni kezdték a több ezernyi, kormányellenes jelszavakat skandáló tüntetőt. A rendfenntartó erők lezárták az iráni főváros központjába vezető utakat, hogy megakadályozzák újabb ezrek csatlakozását a tiltakozókhoz, de sok embernek így is sikerült áttörnie a blokádot.

A rendőrök könnygázt és paprikasprayt is bevetettek a Mahmúd Ahmadinezsád elnök kormányzatával szemben állók ellen, azok pedig felgyújtottak szemeteskukákat és egy rendőrségi motorkerékpárt. A rendőrök egy ellenzéki honlap szerint ezután lőni kezdtek, ekkor halt meg három, később még egy tüntető, kettő pedig megsebesült.

Egy rendőrségi tisztségviselő tagadta, hogy halottai lennének az összecsapásoknak – közölte több iráni hírügynökség. Ezt látszik alátámasztani az idézett ellenzéki honlap jelentése is, miszerint a rendőrök megtagadták a tűzparancsot, néhányan pedig – parancsnokaik sürgetésére – próbáltak csak a levegőbe lőni.

Teheránban a hatóságok már előzőleg kemény fellépéssel fenyegetőztek, amennyiben az ellenzék gyűléseket tart egyik kiemelkedő szellemi alakja, Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh közelmúltbeli halála és egyúttal az ásúra síita vallási ünnep alkalmából. Rendőrök, katonák és forradalmi gárdisták ezrei várták készültségben vasárnap reggel a demonstrálókat, miután már szombaton is összecsaptak Teherán több pontján az ellenzék támogatóival.

Iránban a júniusi 12-i elnökválasztás után a hivatalban lévő elnököt, Mahmúd Ahmadinezsádot hirdették ki győztesnek Mir Hoszein Muszavival szemben, akinek hívei az eredmény meghamisításával vádolták a hatóságokat. Tiltakozó megmozdulások kezdődtek, több százezer ember csapott össze a biztonsági erőkkel. A hivatalos adatok szerint harminc ember vesztette életét.

Tiltakozások újabb hulláma kezdődött azt követően, hogy közel egy hete elhunyt Montazeri nagyajatolláh. Ő volt az 1979-es iráni iszlám forradalom egyik teoretikusa, az iszlám köztársaság alkotmányának egyik szülőatyja. A forradalom vezetője, Khomeini ajatolláh őt szemelte ki utódjául, de néhány hónappal Khomeini 1989-es halála előtt összekülönböztek, mert Montazeri bírálta az akkori tömeges kivégzéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik