Belföld

Nem terrorista a merénylő

Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy az amerikai utasszállító repülőgép ellen merényletet megkísérlő nigériai fiatalember szélesebb körű terrorista összeesküvés résztvevője lett volna - közölte vasárnap az amerikai belbiztonsági miniszter.

Barack Obama amerikai elnök utasítást adott a terroristagyanús személyek kiszűrését célzó biztonsági eljárások felülvizsgálatára, miután egy nigériai férfi pénteken kísérletet tett az amerikai Delta-Northwest légitársaság egyik utasszállító repülőgépének a felrobbantására.

Janet Napolitano belbiztonsági miniszter a CNN hírtévének elmondta, hogy jóllehet szélesebb körű összeesküvésre nincs bizonyíték, az amerikai hatóságok nyilvánvalóan továbbra is vizsgálják, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózatnak volt-e köze az incidenshez.

Umar Farouk Abdulmutallab, aki – az amerikai hatóságok feltételezése szerint – pénteken megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, a merényletkísérlet során súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Napolitano megjegyezte, nem merült fel bennük annak gyanúja, hogy az amszterdami repülőtéren hiányos lett volna a nigériai férfi biztonsági átvilágítása. A miniszter az ABC tévécsatornának nyilatkozva hozzátette: bár az amerikai hírszerző szervek novemberben dossziét nyitottak a fiatalemberről, nem gyűlt össze róla annyi terhelő adat, amelynek alapján felkerülhetett volna a repüléstől eltiltott utasok listájára.

Robert Gibbs fehér házi szóvivő az ABC-nek elmondta, hogy Obama elrendelte a terroristagyanús személyek kiszűrését és a robbanóanyagok repülőgépekre történő feljuttatását megakadályozni hivatott – évek óta érvényben lévő – biztonsági eljárások felülvizsgálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik