Belföld

Medvegyev csökkenti a rendőrség létszámát

A rendőrség létszámának 20 százalékos csökkentéséről írt alá rendeletet csütörtökön Dmitrij Medvegyev orosz államfő.

Medvegyev a létszámcsökkentés végrehajtásának határidejeként 2012. január 1-ét jelölte meg. A politikus utasításában megbízta a kormányt, hogy tegyen javaslatot a belügyi dolgozók bérezésének megreformálására: ez alighanem a fizetések emelését jelenti, s a határidő 2011. január 1.

A rendelet előírja a belügyminisztérium főosztályai számának jelentős csökkentését, és a belügyi szolgálatra való alkalmazás rendjének átdolgozását, a pszichológiai alkalmassági vizsgálatok bevezetését. Az elnöki utasítás korrupció-ellenes intézkedéseket is előirányoz a rendőrség soraiban.

Jelenleg az orosz rendőrség és a belügyi katonaság, a különböző kommandók létszáma mintegy 1,4 millió fő, vagyis több, mint a fegyveres erőké. Oroszországban minden nagyobb tömegmegmozduláshoz, de még a legkisebb ellenzéki tüntetésekhez is nagy létszámú rendőrség vonul ki, s a rendfenntartó erők alkotják az államháztartás egyik legjelentősebb tételét.

Az államfő rendelkezésében utalt arra, hogy az utóbbi időben erősen megszaporodtak az olyan esetek, amelyekben rendőrök követtek el törvénysértést, s ez a közvéleményben felháborodást váltott ki. Medvegyev arra is rámutatott, hogy a belügyi szervek struktúrája, tevékenységük szervezése, káderállománya, pénzügyi, továbbá anyagi-műszaki felszereltsége nem felel meg a kor követelményeinek és korszerűsítésre szorul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik